Hexadecimaal Rekenen: Een Gids voor Beginners

Hexadecimaal Rekenen: In de wereld van computers en programmeren kom je vaak termen tegen zoals “hexadecimaal” of “hex”. Maar wat betekenen deze termen precies en waarvoor worden ze gebruikt? In dit artikel zullen we je introduceren in de fascinerende wereld van het hexadecimale stelsel, de conversie van hexadecimale getallen naar decimale en binaire getallen, en het nut van hexadecimale notatie. We hebben reeds een artikel over het rekenen met binaire getallen welke je verder kan helpen bij het rekenen met hexadecimalen in dit artikel!

Wat zijn hexadecimalen?

In de meeste dagelijkse situaties werken we met het decimale stelsel, dat gebaseerd is op tien cijfers (0-9). Hexadecimale getallen daarentegen maken gebruik van zestien cijfers, namelijk de cijfers 0-9 en de letters A tot en met F. Deze letters vertegenwoordigen de getallen 10 tot en met 15. Hierdoor krijg je een totaal van zestien mogelijke waarden per cijferpositie.

Het hexadecimale stelsel is zeer belangrijk in de wereld van computers en digitale systemen, omdat het gemakkelijk kan worden gebruikt om binaire getallen te representeren. Het hexadecimale stelsel biedt een compacte en mensvriendelijke manier om grote binair getallen weer te geven.

Waarvoor wordt hexadecimaal gebruikt?

Hexadecimale getallen vinden toepassing in verschillende gebieden, waaronder:

 1. Computers en programmeren: In computers worden gegevens opgeslagen en gemanipuleerd in binaire vorm. Hexadecimale getallen bieden een handige manier om deze binaire getallen te visualiseren en te communiceren.
 2. Kleurcodering: In de wereld van grafische weergave worden kleuren vaak gerepresenteerd door hexadecimale waarden. Elke kleurcomponent (rood, groen, blauw) kan worden uitgedrukt als een hexadecimaal getal tussen 00 en FF, waarbij 00 geen bijdrage levert en FF de maximale bijdrage vertegenwoordigt.
 3. Netwerkadressen: MAC-adressen en IPv6 IP adressen in computer netwerken worden vaak weergegeven als hexadecimale getallen om ze gemakkelijker te kunnen identificeren en lezen.

Omrekenen van hexadecimaal naar decimaal

Om een hexadecimaal getal naar een decimaal getal om te rekenen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Schrijf het hexadecimale getal op.
 2. Wijs aan elk cijfer van rechts naar links een waarde toe, beginnend bij 0 en oplopend met 15.
 3. Vermenigvuldig elk cijfer met 16 tot de macht van zijn positie en tel de resultaten op.

Decimale en binaire waardes bij de hexadecimale waardes:

Decimaal 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Hexadecimaal 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
Binair 0000 0001 0010 0011 0100 0101 0110 0111 1000 1001 1010 1011 1100 1101 1110 1111

Laten we bijvoorbeeld het hexadecimale getal “3A” omrekenen naar decimaal:

3A = (3 * 16^1) + (10 * 16^0)
= (3 * 16) + (10 * 1)
= 48 + 10
= 58

Dus het hexadecimale getal 3A komt overeen met het decimale getal 58.

Omrekenen van hexadecimaal naar binair

Om een hexadecimaal getal naar een binair getal om te rekenen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Schrijf het hexadecimale getal op.
 2. Vervang elk hexadecimaal cijfer door het equivalent binair getal.
 3. Verbind de resulterende binair getallen.

Laten we als voorbeeld het hexadecimale getal “7F” omrekenen naar binair:

7F = 0111 1111

Dus het hexadecimale getal 7F komt overeen met het binair getal 0111 1111.

Voorbeeld met hexadecimale getallen

Laten we nog een voorbeeld bekijken om de conversie van hexadecimale getallen te illustreren. We nemen het hexadecimale getal “1A7” en zetten dit om naar decimaal en binair:

1A7 (hex) = 423 (decimaal) = 0001 1010 0111 (binair)

Hier hebben we het hexadecimale getal 1A7 eerst omgezet naar decimaal door de waarde van elk cijfer te vermenigvuldigen met de juiste macht van 16. Vervolgens hebben we het decimale getal naar binair omgezet door elk decimaal cijfer te vervangen door het equivalent binair getal.

Het nut van hexadecimale getallen

Hexadecimale getallen hebben verschillende voordelen en toepassingen, waaronder:

 1. Compacte representatie: Hexadecimale getallen kunnen grote binaire waarden op een compacte en overzichtelijke manier weergeven, waardoor ze handig zijn voor het weergeven en communiceren van gegevens in de computerwereld.
 2. Gemakkelijke conversie: Het omrekenen tussen hexadecimale, decimale en binaire getallen is relatief eenvoudig en intuïtief, waardoor hexadecimale notatie een handig hulpmiddel is bij het analyseren en debuggen van computerprogramma’s.
 3. Kleurcodering: Het hexadecimale stelsel wordt veel gebruikt in de wereld van grafische weergave en webdesign om kleuren te representeren. Hierdoor kunnen ontwerpers en ontwikkelaars gemakkelijk specifieke kleuren identificeren en reproduceren.

Conclusie

Hexadecimaal rekenen biedt een handige en compacte manier om binaire getallen weer te geven en te communiceren. Door de mogelijkheid om grote binair getallen efficiënt weer te geven, is het hexadecimale stelsel een essentieel concept in de wereld van computers en programmeren. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om meer inzicht te krijgen in hexadecimaal rekenen en de toepassingen ervan. Experimenteer gerust met het omrekenen van hexadecimale getallen naar decimaal en binair, en ontdek zelf de kracht van het hexadecimale stelsel!

Deel dit:
Scroll naar boven