Bitcoin Mining – Wat is het precies en hoe werkt het ?

Waar komen bitcoins vandaan ?

Eerder hadden we al een artikel over het rendement van minen en Mining Rigs, nu gaan we iets dieper in over de Bitcoin zelf

Bitcoins onstaan bij het proces wat in het engels “mining” heet. Mining is in feite het valideren en vastleggen van de betalingen die in het bitcoin netwerk plaatsvinden.

Aan de slag gaan met minen ? Dan helpen wij jou met dit artikel alvast op weg !

Wat is Mining?

In het bitcoin netwerk moeten er betalingen gecontroleerd worden (op dubbele uitgaves en valse bitcoins enz). En de goedgekeurde betalingen moeten weer vastgelegd worden in de blockchain (het bitcoin-kasboek dat gedeeld wordt tussen alle bitcoin gebruikers) Om dit valideren en vastleggen van de betalingen (mining dus) mogelijk te maken zullen mensen hun computer of speciale hardware daarvoor moeten laten draaien en dit kost natuurlijk stroom. Wat de ontwerpers van het bitcoin-protocol dus verzonnen hebben is dat de mensen (de miners dus) die hun computer aan laten staan om betalingen te valideren en vast te leggen hiervoor een beloning krijgen. Of beter gezegd als je je computer of mining-hardware inzet voor mining maak je kans op een beloning en degene die als eerste met zijn computer of mining-hardware een ingewikkelde rekensom oplost wordt beloond met 25 bitcoins.

Het oplossen van de rekensom wordt het vinden van een “block” genoemd en ongeveer elke 10 minuten vindt een miner een block en krijgt hij 25 bitcoins. Het vinden van een block kost een bepaalde hoeveelheid werk van de computer en de moeilijkheid van het maken (dus de kans dat een computer 25 bitcoins kan vinden) wordt zodanig gereguleerd dat er in het hele bitcoin-netwerk nooit meer dan een vastgesteld hoeveelheid bitcoins per dag wordt gemaakt. Hoe meer computers er naar bitcoins gaan delven, des te moeilijker het dus wordt. De moeilijkheisgraad van het minen wordt uitgedrukt in de difficulty factor (zie onderstaande grafiek)

Wat is bitcoin mining 01

21 miljoen bitcoins

Het minen heeft ook meteen een ander doel, elke keer dat er een “block” gevonden wordt, worden er dus 25 bitcoins in het bitcoin-netwerk gebracht en daarmee is er meteen een mechanisme om bitcoins te creeren. Eens in de zoveel tijd wordt de beloning voor het vinden van een block gehalveerd en daarmee wordt de aanname van nieuwe bitcoins langzaam maar zeker afgebouwd. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gemaakt gaan worden over de komende jaren, ergens in 2040 zullen alle bitcoins gemaakt zijn en komen er geen meer bij. (zie onderstaande grafiek).

Wat is bitcoin mining 02

Hoe kom je aan bitcoins als je geen miner bent?

Je hoeft niet perse aan mining te doen om bitcoins te bemachtigen, je kan ze ook verdienen, ruilen, of kopen bij een tussenpersoon of een bitcoin-exchange. En hoe komen die exchanges of tussenpersonen dan weer aan bitcoins kan je je afvragen? De exchanges maken het mogelijk voor mensen om onderling bitcoins te kopen en verkopen. Iemand die bitcoins heeft bemachtigt dmv kopen of mining kan deze bitcoins weer te koop aanbieden op een exchange zodat anderen ze weer van hem kunnen kopen en vice versa.
De exchange zelf koopt ze dus niet, ze maken het alleen mogelijk om bitcoins te verhandelen.
En hoe een tussenpersoon aan zijn bitcoins komt, tja dat is hun zaak. Onze ervaring is dat de tussenpersonen ze zelf kopen op exchanges of direct bij miners om ze daarna weer door te verkopen.

Deel dit:
Scroll naar boven