Opzetten van een Windows Server 2012R2 Domain Controller

Server 2012R2 Domain Controller Opzetten

In deze handleiding gaan we het opzetten van een Windows Server Domain Controller doornemen.
Wanneer je thuis bijvoorbeeld een test omgeving wilt opzetten of een Windows domein wilt runnen waarop computers zich aan kunnen melden.

Een Domain Controller is het hart van een Windows Domein netwerk. Het is een database waarin gebruikers, groepen, rechten en beleidsregels in staan die worden afgeroepen over gebruikers die zich aanmelden. Gebruikers, groepen etc. zijn objecten in een Active Directory omgeving van Microsoft.
In een groot domein netwerk met meerdere servers zoals een file, exchange, sharepoint etc. server halen al deze servers de informatie uit de AD.
active-directory

Een Exchange server (voor e-mail, agenda etc) kan dus een mailbox aanmaken op basis van een gebruiker in de AD.
Bij een Fileserver kun je file shares aanmaken waar gebruikers op basis van AD lidmaatschap zoals security groepen wel of geen toegang tot die share krijgen.

Ook kan de AD zorgen voor beleidsregels op user of computer basis.
Beleidsregels (Group Policy) zijn een set met regels die losgelaten wordt op de gebruiker of computer bij het aanmelden op het domein.
Die regels kunnen inhouden welke driveletters iemand krijgt, wat de startpagina van je webbrowser moet zijn, Beveiligingsinstellingen, of Wifi access etc.
Maar je kunt ook software pakketten pushen naar clients.

Wat heb je nodig ?

Om een Server 2012R2 Domain Controller (DC) op te zetten, heb je het volgende nodig :

 1. Een kale en geüpdate Windows Server 2012R2 installatie
  Je kunt Windows Server 2012 op verschillende (legaal en illegaal) bemachtigen, echter zover reikt deze handleiding niet.
 2. Een vast IP adres voor de server
 3. Je moet de domeinnaam vaststellen, dit kan van alles zijn. In deze handleiding gebruiken we icttipsandtricks.local als domein naam.
  Het beste is om als extensie .local te gebruiken en niet een .com, .nl o.i.d. aangezien je dan extra werk op de hals haalt wanneer je ook een website draait die extern gehost wordt.
 4. Ga je voor de werkstations Dynamische of Statische IP adressen gebruiken, oftewel : wordt de DC ook een DHCP server ?
  Wil je een DHCP Server installeren, volg dan eerst deze handleiding en dan de DHCP Server Installatie Handleiding
 5. Het Administrator account moet een veilig wachtwoord hebben. Maar je mag uiteraard zelf weten of je wel of geen veilige login wilt.
 6. Enige affiniteit met Windows Servers.

Op de volgende pagina gaan we aan de slag !
Klik onder de reacties op de volgende pagina….

Deel dit:
Scroll naar boven