Webwinkel oplichting leren herkennen

Je ziet het steeds vaker…die advertenties met onwijs leuke artikelen voor een hele mooie prijs.
Op Facebook zie je deze bijna aan de lopende band voorbij komen. Maar ook als je googled naar leuke artikelen kan het zijn dat je op deze webwinkels belandt.
Je besteld een artikel, wacht vervolgens tot je een ons weegt maar je krijgt maar niks of na heel lang wachten totaal iets anders dan wat je besteld hebt. De verkoper reageert niet op je berichten, je geld ben je kwijt en je hebt iets gekregen wat verdraait veel lijkt op een Ali Express artikel wat zelfs nog een factor 10 goedkoper is dan wat je er zelf voor betaald hebt.

Het is een hele gehaaide manier van oplichting. De spullen die (áls ze verstuurd worden) je krijgt komen vaak ook van Ali Express maar door je te lokken met mooie advertenties en nog mooiere prijzen is de kans aanwezig dat je er toch in trapt.
Deze oplichters maken gebruik van het feit dat er in deze corona tijd echt mega veel online besteld wordt waardoor je onbewust misschien teveel vertrouwen krijgt in het online bestellen van artikelen.

Dit artikel wijden wij aan het wegwijs maken hoe je een webwinkel kunt controleren.

Onthoud deze punten zodat je je niet meer laat oplichten !

Punten om een webwinkel te controleren

De prijs van de artikelen

Het alom bekende “als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo” geldt hier heel erg.
Als je een artikel tegen komt waarvan je weet dat dit normaal bijvoorbeeld € 400,- kost en je komt op een webshop ditzelfde artikel tegen waar deze dan ook nog eens afgeprijsd is van € 79,95 naar € 39,95, dan weet je eigenlijk al genoeg. Sla deze webwinkel over want dit deugt eigenlijk nooit !

Doe de webwinkel check

Ga naar bijvoorbeeld WebshopChecker en voer daar het webwinkel adres in.
Bijvoorbeeld sprintdeals.nl (ook oplichting !) en laat de check uitvoeren.
Je krijgt meteen het resultaat te zien :

webshop-checker

Het domein bestaat nog geen 4 jaar. Dit wil nog niet meteen zeggen dat het niet deugt maar het is wel iets om in de gaten te houden.
En de website wordt vermeld in de politie database, dan weet je al genoeg !
Maar het kan ook zijn dat er geen negatieve meldingen zijn. Wees dan niet meteen gerust want dan kan de webshop zo nieuw zijn dat er nog geen meldingen gemaakt zijn !

Doe een domein naam lookup

Dit is heel simpel. Vaak gaat het om een .nl (dat oogt betrouwbaarder) website waar de webshop op draait.

Ga naar de SIDN Website en voer daar het website adres in (ook hier weer sprintdeals.nl)
Voer de check dan uit en je krijgt ook weer meteen het resultaat te zien.

sidn-check

Op het moment van schrijven van dit artikel (13-04-2021) zien we dat dit domein op 17-03-2021 geregistreerd is. Nog geen maand oud dus.
Ook het feit dat een .nl domein door iemand geregistreerd is in het buitenland en gekozen heeft om dit niet kenbaar te maken is bedenkelijk. Goed uit kijken dus !

Controleer de webshop naam

Webshop oplichters proberen vaak een vertrouwde naam te gebruiken. Dus een naam van een grote betrouwbare webwinkel verweven in een nieuwe naam.
Bijvoorbeeld bol-dagdeals.nl om zo maar even iets te bedenken. Dan lijkt het alsof dit een website is van Bol.com waarop je prachtige deals kunt vinden.
Het lijkt onschuldig, maar controleer dit goed en trap er niet in !

Webwinkel Keurmerk

Oplichters gebruiken vaak onterecht het logo van het Thuiswinkel Waarborg zodat het lijkt alsof deze voldoen aan de eisen voor veilig thuiswinkelen.

Doe een check op de Thuiswinkel Waarborg website om te zien of deze terecht het keurmerk gebruiken.

Gebruik je verstand !

Ja, klinkt misschien belerend…maar het is echt belangrijk om je verstand te gebruiken.
Nogmaals : Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo. Een gewaarschuwd mens telt voor 2 !
Voordat je besteld, check of je ergens reviews kunt vinden van de webshop. Kijk op Facebook op de Webshop pagina wat mensen daar neerzetten.
Ook contact gegevens opzoeken zoals een mail of vestigingsadres. Wordt voor communicatie een gmail of ander gratis mailaccount gebruikt ? Pas dan goed op !
Geen vestigingadres, telefoonnummer of KvK gegevens aanwezig ? Zeker gaan uitkijken !

Happy shopping !

Ik hoop dat dit artikel van waarde kan zijn voor jou. Met bovenstaande punten om in de gaten te houden wordt de kans dat je opgelicht wordt erg klein.
Blijf alert, deel dit artikel zodat zo veel mogelijk personen hiermee hun voordeel kunnen halen !

Op deze manier kunnen we allemaal happy blijven shoppen !

Deel dit:
Scroll naar boven