Verschillende soorten stroom stekkers

Ah, je wilt een stroomkabel vervangen voor een nieuwe, langere of juist kortere kabel.
Er bestaan veel verschillende kabels maar het is dan wel handig dat je dan de juiste kabel hebt. Er zijn namelijk heel veel soorten stroom stekkers.
Met een beetje pech bestel je de verkeerde en kun je niet verder.

Korte uitleg over verschillende soorten stroom stekkers

Stekkers zijn de verbinding tussen de netstroom en apparaten en komen in vele maten en soorten voor. Met of zonder aarde, zwak, normaal of krachtstroom, wissel en gelijkspanning.
Het is dus belangrijk om de juiste kabel te hebben voor je apparaat.
In Nederland (en het grootste deel van Europa) worden de meeste stekkers van het type C gebruikt.

Voor PC’s, Servers, Storage en switches wordt het meeste een stekker gebruikt van het type C13. Dit betreft een geaard type. Verwar deze niet met type C15! C15 is het type dat gebruikt wordt voor “warme” apparaten welke tot 120 graden Celsius op kunnen warmen.

Bij o.a. laptops zie je vaak stekkers van het type C5. Afhankelijk van hoe groot het vermogen is dat de lader kan afgeven. Bij een groter vermogen zie je vaak dat er dan een C13 stekker wordt gebruikt.

Welke soorten ?

Wat betreft stroom kabels met bijbehorende connectoren, stekkers en uitvoeringen heb je dan misschien wel wat aan onderstaand plaatje. Hierop staan de verschillende stekkers en connectoren met de technische naam er bij.

powerconnectoren

Aan de hand van de codering zoals bijvoorbeeld C13 of C14 kun je dan de juiste stroomkabel uitzoeken.

Let vooral goed op hoekjes, haakjes, uitsparingen van de stekker!
Een C15 stekker past bijvoorbeeld wel in een C14 aansluiting, maar een C13 past niet in een C16 aansluiting!
Natuurlijk moet je ook op het gevraagde vermogen letten. Controleer goed of de nieuwe kabel het vermogen wel aan kan zodat je niet voor stinkende en rokende verrassingen komt te staan!

Deel dit:
Scroll naar boven