Steeds geluiden bij het in slaapstand gaan van de computer

Wanneer je even niets doet met je computer, gaat deze vaak in een slaapstand.
En soms maak je dan wel eens mee dat wanneer dit gebeurd je steeds geluiden hoort alsof je een USB apparaat koppelt/ontkoppelt.
Zeer vervelend, maar hoe los je dit nu op ?

Oorzaak

De oorzaak zit hem min of meer in het energiebeheer gedeelte van Windows 10.
Windows 10 is fantastisch maar heeft met energiebeheer wel eens rare problemen.
Wanneer na een x aantal minuten de monitor in slaapstand gaat, gaat ook de USB Hub die er bijna standaard op zit in slaapstand. Dan hoor je dus het geluidje van het ontkoppelen van een USB apparaat. Windows 10 ziet dit als een wijziging en probeert dan deze weer te koppelen wat niet lukt omdat de monitor in slaapstand staat. En zo gaat dat door tot je de computer weer uit de slaapstand haalt.

Oplossing

Nou ja, oplossing….het is meer het dealen met een brak energiebeheer…een workaround dus.
Het komt er op neer dat je het energiebeheer schema aanpast, zodanig dat er niets meer in slaapstand gaat. En wat niet in slaapstand gaat, kan ook niet meer zorgen voor deze probleempjes.

Om dit in te stellen doe je het volgende :

Druk op de Windows knop waardoor het start menu omhoog komt.

Typ dan energiebeheer tot je onderstaand ziet :

energie beheer 1
Klik hier op Energiebeheerschema bewerken

Een volgend scherm komt te voorschijn en neem nu de instellingen over van onderstaande afbeelding :

Je hebt nu het energiebeheerschema aangepast. De computer zal vanaf nu niet meer in slaapstand springen maar dus altijd aanblijven. Het voordeel is dat je geluiden om de paar minuten weg zijn, maar het nadeel is dat de slaapstand niet meer in werking treedt.
Persoonlijk vind ik de slaapstand een risico aangezien het al vaak genoeg voorgekomen is dat je niet opgeslagen werk hebt, even van de computer weg moet die vervolgens in de slaapstand gaat. Als je terug komt en de computer dan uit de slaapstand wilt halen dan lukt dat niet altijd.
Enige manier is om dan de computer van de stroom te halen en opnieuw op te starten.
Je niet opgeslagen werk is dan weg ! Daarom zet ik de slaapstand altijd uit. Als je de computer niet meer nodig hebt, schakel je deze gewoon uit. Tegenwoordig zijn de computers zo ontzettend snel dat het opnieuw opstarten of uit de slaapstand halen qua tijd niets scheelt.

Deel dit:
Scroll naar boven