Ransomware infectie : een sprankje hoop !

Wat te doen bij Ransomware infectie ?

Het zal je maar gebeuren, al je data versleuteld door Ransomware.
Belangrijke documenten, dierbare foto’s, muziek collectie…allemaal onbruikbaar geworden !
Het is in dat geval te hopen dat je een recente, virusvrije backup hebt en dat je daarmee zo goed als alles kunt herstellen.
Maar laten we eerlijk zijn : Backups worden in thuis situaties in de regel niet dagelijks of regelmatig gemaakt, dat is iets waar je na dit artikel ook even naar kunt kijken of misschien dit artikel !

De kans dat je je data terug kunt halen is dus afhankelijk van of je een backup hebt of niet.

Heb je géén backup ? Dan zit er in de meeste gevallen niets anders op dan je verlies te nemen en helemaal schoon opnieuw beginnen.
Je kunt overwegen om de criminelen wat bitcoins te betalen, maar als je kijkt hoeveel Bitcoins waard zijn dan moet het wel héél belangrijke data zijn om terug te halen.
Tevens bestaat de kans dat je na betaling nooit meer wat hoort en je alsnog met de gebakken peren zit !

Is er dan helemaal niks aan te doen ?

Nou, misschien ALS je geluk hebt kun je de benodigde decryptie tools downloaden van een site speciaal gemaakt voor Ransomware slachtoffers.
Als je geinfecteerd bent met Ransomware waar deze site de decryptie sleutels voor heeft, kon het geluk nog wel eens aan jouw kant staan.

Hoe werkt dit dan ?

De site No More Ransom wordt steeds verder ontwikkeld en er komen steeds meer tools bij om bij infectie je computer toch weer op te kunnen schonen waarbij je je data kunt behouden.

Als allereerste is het natuurlijk het belangrijkste om je computer virusvrij te maken. Zolang deze geinfecteerd is, heeft het geen nut om de bestanden te gaan repareren.
Gebruik een goede virusscanner om je systeem op te schonen. Of wanneer de infectie in volle gang is waardoor je geen virusscanner meer kunt installeren, gebruik je een Kaspersky Rescue Disk om van te booten en daarmee je computer opschoont. En misschien kun je nog wat tips in dit artikel gebruiken.

Virusvrij ? Dan kunnen we verder !

Natuurlijk zijn er vele varianten op de Ransomware en hierbij is het dus heel belangrijk om exact te weten met welke jouw computer geinfecteerd is.
Gebruik je namelijk de verkeerde decryptie tool, dan kunnen de bestanden niet gedecrypt worden omdat de sleutel niet klopt.

Om er achter te komen welke ransomware jouw bestanden gegijzeld heeft, kun je 1 of 2 bestanden van maximaal 1 MB uploaden.

no more ransomware 01

Vervolgens worden de bestanden geupload en geanalyseerd.
Als je geluk hebt, ben je geinfecteerd met een variant waar deze website decryptie software voor heeft :

no more ransomware 02

Druk op de knop Download om de decryptie software te downloaden.
Start deze software op de pc met de versleutelde bestanden en laat deze zijn werk doen.
Als het goed gaat, heb je je bestanden hierna weer terug !
Het is het proberen waard aangezien het alternatief is dat je alles kwijt bent.

Youtube video instructies :

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wMsHDH67eb4[/embedyt]

Succes !

Deel dit:
Scroll naar boven