Harddisk kapot en toch data veilig stellen ?

Wie heeft het niet meegemaakt ?
Een harde schijf waarop foto’s, documenten etc staan die de geest geeft.
Wie slim is, maakt backups en die personen zijn gered door simpelweg de harde schijf te vervangen en de backup terug te zetten.

Voor diegene die dit geluk niet hebben, hier een tip wat je als LAATSTE redmiddel nog zou kunnen proberen voordat de schijf definitief rijp voor de container is.
De onderstaande stappen zijn overigens geen garantie op succes, maar zeker het proberen waard.

Belangrijk !
Overweeg vóórdat je onderstaande stappen uitvoert het volgende :
HOE belangrijk is de data die je terug wilt hebben ?
Als het écht om heel belangrijke data gaat, ga er dan vooral niet zélf mee aan de slag, maar zoek een professional die apparatuur heeft om in een cleanroom de harde schijf van vervangende onderdelen te voorzien om deze in ieder geval nog 1 keer aan de praat te krijgen om de data er af te halen.Deze optie kost geld…afhankelijk van de schade en hoeveelheid data kan dit zelfs veel geld gaan kosten !

Is je data van dusdanig belang dat het een Do-It-Yourself poging waard is, maar wanneer dit niet lukt je accepteert dat de data “gewoon” weg is en je opnieuw moet beginnen ?
Volg dan deze stappen (Op eigen risico !!!) en met een beetje geluk haal je alles of een gedeelte van je data weer terug.
Let wel : na afloop is je harde schijf letterlijk gaar, zal dus niet meer werken en kun je hem weggooien.

Voor de duidelijkheid : Dit is geheel op eigen risico en ik draag géén verantwoording voor mislukte pogingen !!!

Keus gemaakt ?
OK, je weet dus zeker dat je je data niet door een Professional wilt laten recoveren en dat je het écht zelf wilt doen….komt ie !

Onder het motto “Kapot is de schijf tóch al” gaan we dan aan de slag.

Ter voorbereiding :
Kun je horen dat de harde schijf draait, of is de schijf geheel stil ?
Kun je fysieke schade zien aan de schijf, zoals bijvoorbeeld een doorgebrande printplaat ? Als de printplaat zichtbaar beschadigd is, kun je meteen stoppen met proberen, dan is het namelijk afgelopen. Tenzij je nog een harde schijf hebt liggen van EXACT hetzelfde type waar je met totale voorzichtheid de printplaat overzet naar de defecte schijf. Kans is groot dat het resultaat simpelweg 2 defecte schijven is.
Mocht
onderstaande tot resultaat leiden, is het nodig om data ergens naar toe te kunnen backuppen.
Zorg dus voor een externe schijf, snelle en grote USB Stick of een 2e interne schijf om, zodra je data toegankelijk is, de data weg te kunnen schrijven.
Vergeet je dit en met onderstaande is je data weer toegankelijk maar je kunt nergens naar toe backuppen, is de kans groot dat wanneer je de PC uitzet de defecte schijf definitief defect is.

Goed, de schijf is fysiek niet beschadigd en draait wel of niet…Waaghalzen…we gaan beginnen !

Stap 1 :
Controleer eerst of inderdaad de stekkers juist zijn aangesloten. Misschien voor de hand liggend, maar puur om dit uit te sluiten.
1-controleer-harde-schijf

Stap 2:
Controleer de connectoren, misschien zijn deze vuil, zit er stof tussen of probeer een andere kabel.
2-controleer-aansluitingen

Stap 3:
Nu we de connectoren hebben gecontroleerd en stekkers af en aangekoppeld hebben, kunnen we nu controleren of de schijf misschien nu toch te benaderen is.
Met de kabels aangesloten start je de PC op en kijk je of de schijf toegankelijk is. Is dat het geval, snel je data kopieren en wanneer dat klaar is z.s.m. de schijf vervangen en ben je al klaar.
Mocht de data nog niet bereikbaar zijn, ga je verder met Stap 4 en komt het tricky gedeelte.

Stap 4:
Hiervoor heb je nodig : Een oven…inderdaad, je leest het goed : gewoon een oven waar je ook eten in bereidt.
Verwarm deze voor op ongeveer de laagste stand en warm dan de harde schijf op voor 2-5 minuten.
3-harddisk-in-de-oven
Haal de schijf uit de oven (zorg voor hand bescherming) en sluit deze dan, terwijl de harde schijf nog heet is, aan op de PC en zet hem aan.
De harde schijf zal met een beetje geluk gaan draaien (wanneer deze dat voorheen niet deed)
Wanneer de schijf nog steeds niet draait, maak je een paar plotselinge bewegingen met en tegen de klok mee/in.
Controleer of de schijf gaat draaien….
Draait deze nog steeds niet, dan kun je de schijf stevig maar toch voorzichtig tegen iets hards aan bonken, in de hoop dat de schijf alsnog gaat draaien.
De schijf koelt vrij snel weer af, wanneer deze stap niet helpt, kun je de schijf nog 2 a 3 keer in de oven verwarmen en opnieuw proberen.
Draait de schijf wel, dan kan het goed zijn dat de PC weer opstart en je data weer toegankelijk is.
Maak snel een backup van de data, zet je PC uit, koppel de defecte schijf af en voer deze af.
Je bent nu KLAAR en blij want je data is terecht !
Mocht het nog niet lukken, dan naar stap 6 !

Stap 6 :
Als stap 5 nog niet geholpen heeft, hebben we nog 1 mogelijkheid, hoewel de kans op terughalen van data nu wel drastisch gedaald zijn met het herhaaldelijk verwarmen van de schijf.
In plaats van de schijf te verwarmen, gaan we de schijf bevriezen.
Stop de defecte schijf in een afsluitbare zak en haal daar zoveel mogelijk lucht uit. Vacuum zuigen is het beste.
Daarna plaats je de schijf enkele uren in de vriezer.
4-harddisk-bevriezen
Meteen als je de schijf uit de vriezer haalt, sluit je hem aan op de PC en laat je hem opstarten.
Gaat de schijf draaien ? Dan proberen op te starten, kijken of je data toegankelijk is, een backup maken en daarna de defecte schijf afvoeren.
Je bent dan KLAAR !

Gaat de schijf niet draaien ? Sla er dan hard mee op de tafel o.i.d. terwijl de PC aan staat. Mogelijk gaat de schijf dan toch draaien en kun je opstarten.
Of je er dan nog data van af kunt halen is een kwestie van geluk. Mocht het lukken, dan snel backuppen, de defecte schijf afvoeren en je bent klaar.

De schijf draait nog steeds niet ? Dan houdt het avontuur hier op en zul je je moeten neerleggen bij het feit dat je data voorgoed weg is.
De kans dat het na bovenstaande stappen alsnog kan lukken zijn zo goed als nihil. De schijf is na het doorstaan van de oven, vriezer, tikken, bonken en slaan zodanig toegetakeld dat er onmogelijk nog data af gehaald kan worden.

Succesfactor :
In totaal heb ik dit 5 keer gedaan nu. 2 keer is het gelukt om de data volledig terug te kunnen halen, 1 keer heb ik tweederde van de data terug kunnen halen en 2 keer is het compleet mislukt.

Dit is dus een kans van 3 op 5 dat het goed gaat. En zeker het proberen waard.
Kapot is de schijf toch, daar hoef je geen rekening meer mee te houden en als je niks probeert weet je ook zeker dat het niet lukt.
Vooral als het wel lukt, heb je op een feestje weer een mooi verhaal te vertellen over een letterlijk gare harde schijf 🙂

Deel dit:
Scroll naar boven