Racktables, een fantastische documentatie tool !

Het documenteren van je netwerk is een lang, saai, vervelend en vooral tijdrovende klus.
Er zijn een aantal handige tools beschikbaar die het maken van ellenlange documenten al vereenvoudigen, maar vanuit mijn optiek springt er 1 met kop en schouders bovenuit !

RACKTABLES

Een tool geschreven in PHP en draait achter een MySQL database.
Je download Racktables van deze website.
Het installeren stelt niets voor, je moet een Web en MySQL server hebben (bijvoorbeeld de Turnkey Linux LAMP Stack) maakt een nieuwe website binnen Apache aan, creëert een MySQL database and your good to go !

Racktables maakt het mogelijk om in een webinterface alles, maar dan ook ALLES te documenteren.
Je voert je vestigingen in met de daarbij behorende patchkasten welke je qua U’s kunt definieren.
Vervolgens maak je je objecten aan, servers, switches, UPS, etc. die objecten kun je weer voorzien van poorten, serienummers, informatie en documenten/foto’s
Objecten met een kabelverbinding kun je aan elkaar linken. Dus wanneer je op een object klikt, kun je meteen doorklikken naar het object waar het mee verbonden is.
Op deze manier kun je dus op poortniveau definiëren wat er aan gekoppeld zit en bijvoorbeeld met welke kabel.
Wat superhandig is, is dat automatisch je IP ranges worden gevuld.
Definieer vLAN’s en koppel daar IP ranges aan. Wanneer je een object voorziet van een ip adres, krijg je bij dat object ook meteen te zien in welk vLAN het zich bevindt, welke IP range en hoe vol de reeks zit.

racktables-overview

Nooit meer op tig plekken handmatig je documentatie meer aan hoeven passen, alles wordt in Racktables met slechts een paar handelingen aangepast en alles is daarna weer up-to-date.

Ook kun je per device logs bijhouden wanneer er problemen zijn geweest, wat toen de oplossing is geweest etc. Hierdoor weet je altijd wat er met een device gebeurd is.

En het allermooiste is : Racktables is geheel gratis !

Eerst eens kijken wat Racktables kan ? klik hier voor een demo !

Deel dit:
Scroll naar boven