Hoe je je privacy-instellingen op Facebook het beste kunt beheren

Facebook is een populaire sociale-mediaplatform waar mensen van over de hele wereld samenkomen om te communiceren en informatie te delen. Het is echter ook belangrijk om je privacy te waarborgen en controle te hebben over wie toegang heeft tot je persoonlijke gegevens. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je je privacy-instellingen op Facebook op de juiste manier kunt configureren.

Stap voor stap naar een goede beveiliging!

 

Accountbeveiliging:

Het eerste wat je moet doen, is je account beveiligen. Ga naar de instellingen van je Facebook-account en klik op “Beveiliging en login”. Stel een sterk wachtwoord in en schakel indien mogelijk tweestapsverificatie in. Dit voorkomt ongeautoriseerde toegang tot je account, zelfs als iemand je wachtwoord heeft.

Om tweestapsverificatie in te stellen volg je onderstaande stappen:

  1. Ga naar de instellingen van je Facebook-account. Dit kun je doen door rechtsboven op het pijltje naar beneden te klikken en vervolgens op “Instellingen en privacy” te klikken. Kies in het uitklapmenu voor “Instellingen”.
  2. Klik in het linkerdeelvenster op “Beveiliging en login”.
  3. Scroll naar beneden totdat je de sectie “Tweestapsverificatie” bereikt. Klik op de optie “Bewerken” aan de rechterkant.
  4. Je krijgt nu verschillende opties te zien om tweestapsverificatie in te stellen. De meest gebruikelijke methode is via een beveiligings-app, zoals Google Authenticator of Authy. Kies de optie “Authenticator-app”.
  5. Volg de instructies op het scherm om een authenticator-app op je telefoon te downloaden en te installeren. Er zijn verschillende apps beschikbaar, afhankelijk van het type telefoon dat je gebruikt. Populaire opties zijn Google Authenticator, Authy en Microsoft Authenticator.
  6. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, open je deze op je telefoon en volg je de instructies in de app om een nieuw account toe te voegen.
  7. Terwijl je de app opent, zie je een QR-code op het scherm van je computer. Scan deze QR-code met de authenticator-app op je telefoon. De app zal het Facebook-account automatisch herkennen en een unieke verificatiecode genereren.
  8. Voer de gegenereerde verificatiecode in het juiste veld op je computerscherm in en klik op “Doorgaan”.
  9. Facebook zal je nu vragen om je verificatiemethode te bevestigen. Klik op “Voltooien” om de tweestapsverificatie in te schakelen.

Gefeliciteerd! Je hebt nu tweestapsverificatie succesvol ingesteld voor je Facebook-account. Elke keer dat je in de toekomst aanmeldt, zal Facebook je vragen om de verificatiecode uit de authenticator-app in te voeren naast je wachtwoord.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je je telefoon verliest of geen toegang meer hebt tot de authenticator-app, je een herstelcode nodig hebt om toegang te krijgen tot je account. Zorg ervoor dat je de herstelcodes bewaart die Facebook je aanbiedt wanneer je tweestapsverificatie instelt. Deze codes kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot je account als je je telefoon kwijtraakt.

Privacyinstellingen:

Ga naar de instellingen en klik op “Privacy”. Hier kun je bepalen wie je berichten kan zien, wie je vriendenlijst kan bekijken en wie je kunt vinden op Facebook. Je kunt kiezen uit opties zoals “Openbaar”, “Vrienden” of “Alleen ik”. Zorg ervoor dat je de juiste instellingen kiest op basis van je comfortniveau.

Persoonlijke informatie:

Onder de privacy-instellingen vind je ook de optie “Persoonlijke informatie en posts”. Hier kun je bepalen welke persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum, e-mailadres of telefoonnummer, zichtbaar zijn voor anderen. Denk goed na over welke informatie je wilt delen en met wie.

Apps en websites:

Facebook biedt de mogelijkheid om je account te koppelen aan externe apps en websites. Ga naar de instellingen en klik op “Apps en websites” om te controleren welke apps toegang hebben tot je gegevens. Verwijder de apps die je niet vertrouwt of niet langer gebruikt. Zorg er ook voor dat je de privacy-instellingen voor apps beheert door te bepalen welke gegevens ze kunnen verzamelen.

Timeline en taggen:

Je kunt ook beheren wie berichten op je tijdlijn kan plaatsen en wie je kan taggen in foto’s. Ga naar de privacy-instellingen en klik op “Tijdlijn en taggen”. Hier kun je de instellingen aanpassen om te voorkomen dat ongewenste berichten op je tijdlijn verschijnen of dat je in ongewenste foto’s wordt getagd.

Conclusie:

Het is essentieel om je privacy-instellingen op Facebook goed te beheren om controle te hebben over je persoonlijke gegevens en te bepalen wie toegang heeft tot je content. Door een sterk wachtwoord te gebruiken, tweestapsverificatie in te schakelen, je privacy-instellingen zorgvuldig aan te passen en apps en websites te beheren, kun je je privacy op Facebook maximaliseren. Vergeet niet regelmatig je instellingen te controleren en bij te werken, omdat Facebook soms wijzigingen aanbrengt in het privacybeleid.

Let op: dit artikel biedt algemene richtlijnen voor het configureren van je privacy-instellingen op Facebook. De beschikbare opties en instellingen kunnen in de loop van de tijd veranderen, dus het is raadzaam om regelmatig de nieuwste privacy-instellingen van Facebook te controleren en de bijgewerkte instructies van Facebook te volgen.

Deel dit:
Scroll naar boven