EaseUS Data Recovery – Haal data terug !

      Reacties uitgeschakeld voor EaseUS Data Recovery – Haal data terug !

Wanneer je per ongeluk data kwijt raakt omdat je harde schijf geformatteerd is, een virus hebt gehad of misschien wel onbewust zelf hebt verwijderd, dan is het een hele geruststelling als je weet dat er verschillende programma’s zijn die je verloren data weer terug kunnen halen.
Eerder bespraken we al eens recuva (wat overigens nog steeds erg goed werkt). Nu bespreken we EaseUS Data Recovery Free welke zowel voor Windows als voor Mac beschikbaar is.

Wat is het ?

EaseUS Data Recovery Free is een programma waarmee je in staat bent om gewiste bestanden weer terug te halen.

Wel even een kleine kanttekening !

Bestanden terughalen gaat over het algemeen prima echter kan het zijn dat je niet alles terug kunt krijgen. Dat is namelijk afhankelijk van of de lokatie op de harde schijf waar het bestand stond inmiddels al weer is overschreven door andere data. In dat geval is het niet mogelijk om die data terug te halen.
Wat er gebeurd bij verwijderen is dat het bestand uit het register van de harde schijf wordt gehaald. Vergelijk het met de inhoudsopgave van een boek waar je kunt vinden op welke bladzijde welk hoofdstuk staat. Als je een hoofdstuk uit de inhoudsopgave knipt, bestaat het hoofdstuk nog steeds in het boek alleen kun je het niet meer vinden omdat het niet in de inhoudsopgave staat. Je moet hiervoor het hele boek doorspitten om het “verwijderde” hoofdstuk weer te vinden.

Zo gaat dat met dit soort recover software ook. Wanneer een bestand uit het register (inhoudsopgave) wordt gehaald, moet de software de hele harde schijf doorspitten om de bestanden te kunnen vinden. Dat kan een zeer tijdrovend karwei zijn !

Door naar EaseUS Data Recovery Free !

Om het programma te kunnen gebruiken zul je eerst het programma moeten downloaden en installeren.
Je kunt het programma hier gratis downloaden.
Vervolgens start je het programma waarna de installatie zal beginnen. Dit is slechts een kwestie van de stappen volgen en je bent klaar.

Stap 1

Start nu EaseUS waarna je in onderstaand scherm komt :

EaseUS 01

Selecteer van welke lokatie je verloren bestanden wilt herstellen en druk op Scan.

Stap 2

Het scannen start en de initiele scan zal vrij snel klaar zijn. Deze scan zoekt in de prullenbak en eenvoudig verwijderde bestanden en geeft weer wat deze gevonden heeft. Het is mogelijk dat jouw bestanden hier nog niet tussen staan.

EaseUS 02

Een diepe scan zal automatisch starten wanneer de snelle scan klaar is. De diepe scan zal meer bestanden gaan vinden omdat deze dus echt de hele harde schijf zal gaan scannen. Dit proces kan erg lang duren afhankelijk van de grootte van de harde schijf en hoeveelheid aanwezige data.

Stap 3

Als de diepe scan klaar is zie je in het overzicht de bestanden staan die hersteld kunnen worden. EaseUS kent ook een preview functie waarmee je bijvoorbeeld verwijderde foto’s eerst kunt bekijken voordat je deze hersteld zodat je zeker weet dat het de juiste is.
Druk dan simpelweg op Recover en je bestanden worden hersteld !
Als tip wordt meegegeven dat je de bestanden niet op dezelfde plek moet herstellen als waar ze op stonden. Het kan namelijk voorkomen dat het stukje wordt overschreven en je alsnog je data kwijt bent !

EaseUS 04

Stap 4

Klaar !
Zo makkelijk is het dus om bestanden te herstellen !
Het is en blijft mogelijk dat je toch niet alles kunt herstellen. Data welke niet te herstellen zijn, zijn waarschijnlijk deels of geheel overschreven door andere data waardoor het onmogelijk wordt om de oorspronkelijke data te herstellen.
Maar iets is altijd nog beter dan niets ­čÖé

Succes !