Gratis Navigatie App voor Android en IOS : Maps.me !

      Reacties uitgeschakeld voor Gratis Navigatie App voor Android en IOS : Maps.me !

Maps.me is een navigatie-app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Bijzonder is dat hij niets kost en offline werkt. Een must-have dus voor als je geen geld aan navigeren uit wilt geven.

Apps om mee te navigeren blijven leuk en interessant. Nadeel is dat je voor veel van dit soort programmatuur vaak moet betalen. Of als dat niet het geval is zit je vaak vast aan een app die tijdens het rijden continu een internetverbinding nodig heeft voor het ophalen van kaartdelen. Dat laatste loopt natuurlijk al snel in de papieren als je gebruik maakt van je mobiele databundel. In beide opzichten is Maps.Me een verademing. Het is gratis en werkt ook prima offline. Als je natuurlijk wel zorgt dat de kaart of kaartdelen waar je gaat navigeren thuis gedownload zijn via een breedbandige wifi-verbinding aldaar. Na installatie van de app is het dus zaak om daarmee te beginnen.

We gaan uit van de iOS-versie, maar in Android werkt het allemaal min of meer hetzelfde. Start Maps.Me en tik op de knop met de drie streepjes en dan op Gedownloade kaarten. Tik op de link Gedownloade kaarten en tik op de downloadknop voor een land of (deel)kaart die je wilt downloaden. Handig voor op vakantie én plaatsbesparend qua opslagruimte. Je hoeft immers alleen de kaarten of kaartdelen te downloaden die je echt nodig hebt. Kaarten zijn beschikbaar van zo ongeveer elk denkbaar land. Heb je eenmaal een kaart binnengehaald, dan kan de pret beginnen.

Gratis Navigatie App voor Android en IOS Maps me 01

Navigeren

Om een route te plannen tik je eerst eens op de verrekijker in de knoppenbalk. Je ziet nu – heel handig – een hele serie knoppen met mogelijk interessante adressen in de omgeving. Denk aan restaurants, attracties en meer. Je kunt zelfs direct een hotel boeken of een lokale gids. Deze manier van zoeken naar een bestemming is ideaal als je de omgeving van je (vakantie)locatie nog niet goed kent. Natuurlijk is het ook mogelijk om op de bekende manier naar een adres te navigeren. Tik daarvoor op het vergrootglas. Typ dan de straatnaam, huisnummer en plaats in. Je ziet de zoekresultaten live onderin beeld verschijnen. Tik op het correcte adres en daarna in het geopende paneeltje op Route naar.

Standaard wordt de route berekend voor autorijden. Mocht je het willen, dan is het mogelijk om ook te kiezen uit alternatieve manieren van transport: wandelen, fietsen, OV of taxi. Allemaal heel flexibel dus. Vooral de OV-optie is mooi, maar deze werkt nog niet overal ter wereld. In dit voorbeeldje gaan we uit van een autorit. Tik op Beginnen om de navigatie te starten. De kaartweergave is mooi en prima bruikbaar. Wil je tijdens het rijden verkeersinformatie krijgen – ook al kosteloos – dan tik je in de navigatiemodus op de knop met de drie streepjes onder in beeld, gevolgd door een tik op het stoplicht. Rijden maar!

Overigens kan je de taal van de gesproken instructies naar smaak wijzigen. Sluit daarvoor de navigatiemodus eerst af, en tik op de driestreepjes-knop. Tik op Instellingen en dan op Gesproken taal. Via Andere krijg je toegang tot zo ongeveer elke denkbare taal. In iOS is het mogelijk nog noodzakelijk om in de app Instellingen onder Algemeen, Toegankelijkheid en Spraak de opties Spreek selectie uit en Spreek scherm uit aan te zetten. Via Stemmen kun je vervolgens ook nog verbeterde stemmen downloaden. Die nemen meer opslagruimte in, maar klinken – inderdaad – een stuk beter.

Verkeersinformatie gebruiken

Maps.me heeft dus ook de mogelijkheid om fileinformatie te tonen zodat je kunt zien waar het druk is of juist niet.
Druk hiervoor op het verkeerslicht dat linksbovenin het navigatie scherm staat of tijdens het navigeren op de 3 streepjes en vervolgens het verkeerslicht.
Hieronder zie je links het scherm wat je ziet als de verkeersinformatie uit staat en rechts wanneer deze aan staat :

Gratis Navigatie App voor Android en IOS Maps me 02

Kaarten downloaden

Ook een mooie feature van Maps.me is dat je kaarten kunt downloaden voor offline gebruik.
Niet de kaarten als complete landen, maar als gebieden.
Zo bestaat Nederland bijvoorbeeld uit 24 gebieden welke afzonderlijk te downloaden zijn.
Heb je alleen een regio nodig, dan download je enkel de regio die je nodig hebt.
Voor smartphones met ruimtegebrek is dit bij uitstek ideaal !
Zo download je bijvoorbeeld de regio Amsterdam welke dan 74 MB in beslag neemt in plaats van dat je de complete kaart van Nederland moet downloaden welke dan bijna 1 GB in beslag neemt. Perfect dus voor een city trip, en je hebt dan ook meteen alle bezienswaardigheden, restaurants, hotels etc. bij de hand !

Wij gaan deze app komende tijd eens aan de tand voelen en zullen onze ervaringen dan ook hier weer delen.

Maps.me in de praktijk

We hebben de proef eens op de som genomen en de eerste indruk is niet verkeerd !
Maps.me doet tot nu toe wat het beloofd, maar het zijn dan ook nog maar de eerste korte ritjes.

Ter vergelijking nemen we Navigon. Dit is een betaalde Navigatie app van de navigatie pioniers Garmin.
Hieronder een paar punten die opvallen

  • Binnen Maps.me duurt het vinden van adressen wat langer dan in Navigon.
  • Maps.me heeft langer nodig voor het berekenen van lange routes
  • Navigon stelt ook alternatieve routes voor, Maps.me doet/kan dit niet
  • Wanneer je verkeerd rijdt, duurt het bij Maps.me aanzienlijk langer voordat deze doorheeft dat je verkeerd bent gereden en gaat herberekenen.
  • De map weergave in Maps.me is (veel) mooier (3D gebouwen, mooiere weergave, gedetailleerder)
  • Het scrollen tijdens navigeren gaat in Navigon veel soepeler. Maps.me update het scherm zo’n 1 keer per seconde wat een stotterig effect oplevert.
  • Binnen Maps.me is het niet mogelijk om je route aan te passen aan bijvoorbeeld de snelste, kortste, autobaan, verboot vermijden etc. De gegeven route in Maps.me is de enige route.
    Je kunt wel vóórdat je gaat navigeren de route aanpassen door locaties aan je route toe te voegen, maar daarvoor heb je geen navigatie als je dat zelf moet gaan uitzoeken.
  • Maps.me heeft live verkeersinformatie standaard er bij in zitten. Binnen Navigon is dit een betaalde optie.

Conclusie

Voor een definitieve conclusie is het nog iets te vroeg.
Laten we wel eerlijk zijn, Navigon scoort op de meeste punten (veel) hoger maar daarvoor is het ook tenslotte een betaalde app. Het budget en middelen om door te ontwikkelen is dan ook een stuk hoger en beter.
Maps.me is gratis en op die manier moeten we ook naar de app kijken. Anders is het appels met peren vergelijken.

Al met al is Maps.me echt wel een hele gave Navigatie app, hoewel in functionaliteit ietwat beperkt. Maar wat niet is kan nog komen, er worden vrij regelmatig updates uitgebracht namelijk. Wanneer de functionaliteit uitgebreid wordt zoals alternatieve routes, route instellingen etc. dan krijgen de betaalde navigatie apps een geduchte concurrent erbij !