Windows 10 Spring Creators Update – Review

      Reacties uitgeschakeld voor Windows 10 Spring Creators Update – Review

Microsoft heeft de Spring Creators-update niet uitgegeven, zoals verwacht door insiders van Microsoft, die op 10 april is uitgebracht, maar alleen beveiligingsupdates heeft geleverd en het bedrijf lijkt op het laatste moment te werken. De release is echter al een tijdfunctie compleet en build 17133, waar deze recensie op is gebaseerd, is daarom identiek aan de versie die Microsoft in de nabije toekomst voor het publiek beschikbaar zal maken. Trouwens, de naam Spring Creators Update is niet bevestigd, maar op basis van die naam in nieuwere versies, wordt algemeen aangenomen dat dit de naam is.

Windows was lange tijd het paradepaardje van Microsoft; het bracht het bedrijf uit Redmond ongekende successen. De bloeitijd van het besturingssysteem is echter al een tijdje achter de rug, mede als gevolg van de dalende pc-verkopen. Eind maart was er een opvallende verandering in de organisatie van Microsoft in dit opzicht; de Windows-divisie is verdwenen. Dit is opgesplitst in een divisie voor Ervaringen & Apparaten en een voor Cloud & AI Platform. Het is een nieuw bewijs dat Windows niet langer de leidende rol speelt als ooit in Microsoft.

De consequenties van de lange-termijnzet wachten, maar dit betekent niet dat de ontwikkeling van Windows voorlopig op een laag pitje staat. In feite houdt Microsoft gelijke tred met zijn functie-updates. De laatste belangrijke update voor het besturingssysteem was de Fall Creators Update, die in oktober vorig jaar verscheen. Tegen die tijd was de volgende aanpassing al in ontwikkeling, de vierde in de reeks die Microsoft plaatst onder de codenaam Redstone. Microsoft kiest wederom de officiële naam Creators Update om de update aan het grote publiek te presenteren en omdat het in het voorjaar verschijnt, wordt het toepasselijk, maar niet erg creatief genoemd: Spring Creators Update.

Bekijk deze video in de StreamOne-speler

We kenden al enkele functies dat ze naar het besturingssysteem zouden komen. Vorig jaar had Microsoft grotere plannen met de Fall Creators Update dan het bedrijf kon leveren, waardoor functies werden verschoven. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op Tijdlijn. Bovendien was het al duidelijk dat Microsoft Windows 1

0 ook een likje verf biedt. Onder de naam Fluent Design System geeft Microsoft de Windows Shell een metamorfose. De Windows Shell is de grafische gebruikersinterface van het besturingssysteem. De ontwikkelaar heeft hier en daar de nieuwe ontwerprichtlijnen toegepast bij de Fall Creators Update en we zien meer van hen in deze Spring Creators Update.

In dit artikel bekijken we de wijzigingen die Microsoft heeft aangebracht in Windows 10 nog meer.

Tijdwinst bij grote updates

Elke Windows-gebruiker kent de frustraties van het bijwerken. Na een flinke update is het systeem soms lang bezig met een herstart en kan daarom niet worden gebruikt. Microsoft probeert die tijd al een tijdje in te korten. In de Creators-update van het afgelopen jaar kon een gebruiker zijn systeem gemiddeld 82 minuten niet gebruiken; bij de October Fall Creators Update, die werd teruggebracht tot gemiddeld 51 minuten. Met deze update is de wachttijd verder teruggebracht tot een gemiddeld half uur bij Insiders, beweert Microsoft. De werkelijke tijd is afhankelijk van het systeem. Hiervoor heeft Microsoft twee updatestappen naar voren gebracht, zodat ze op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd terwijl de gebruiker aan zijn systeem kan blijven werken. Dit betreft de voorbereiding voor de migratie van de gebruikersgegevens en het plaatsen van het bijgewerkte besturingssysteem in een tijdelijke map.

Bijgewerkt privacymenu

Microsoft heeft het privacymenu dat gebruikers zien bij de installatie sinds de makers vorig jaar bijgekomen waren, uitgebreid met de instelling voor & # 39; Mijn apparaat zoeken & # 39 ;. Met deze optie kan een gebruiker met een Microsoft-account zijn apparaat vinden in geval van diefstal of verlies, maar hiervoor is het delen van de locatie met Microsoft vereist. De andere nieuwe optie betreft & quot; Inking & typing & # 39 ;, over het doorsturen van gegevens over het gebruik en het typen van de stylus, zodat Microsoft de taalherkenning kan verbeteren en suggesties kan doen voor nieuwe apps en services.

De lay-out van het privacymenu in de Windows-instellingen is onderverdeeld in Windows-machtigingen en app-machtigingen. In het Windows-gedeelte kunnen gebruikers de diagnostische gegevens verwijderen die het besturingssysteem verzamelt. Deze gegevens kunnen ook worden bekeken met de Diagnostic Data Viewer in de Microsoft Store en geven Microsoft meer gedetailleerde informatie over de verzameling van de gegevens, waarmee het niet langer de privacyregels schendt zoals voorheen.

Tijdlijn

De tijdlijn zou eigenlijk deel uitmaken van de Fall Creators Update, maar Microsoft had meer tijd nodig om de klus te klaren. Zoals de naam aangeeft, geeft de functie een overzicht van eerdere activiteiten. De functie kan worden opgeroepen via de knop Taakweergave op de taakbalk of via de Windows-toets + Tab, waarna miniaturen van geopende toepassingen met een schuifbalk te zien zijn. Door naar beneden te scrollen of te zoeken, kan de gebruiker terugreizen in de tijd & # 39; en ga door met eerdere activiteiten.

Geschiedenis met snapshots van apps en documenten gaat terug tot 30 dagen en activiteiten op andere systemen zijn inbegrepen, als de gebruiker is ingelogd met zijn Microsoft-account. Omdat de lijst met activiteiten aanzienlijk kan worden uitgebreid, is er een zoekfunctie. Daarnaast kan Cortana suggesties doen over welke activiteit u weer kunt ophalen met de functie ‘Opvragen waar u was gebleven’ & # 39; functie. Activiteiten kunnen afzonderlijk worden verwijderd, maar alle activiteiten van een hele dag kunnen ook in één keer worden weggegooid. De gebruiker kan het volgen van activiteiten uitschakelen via het privacymenu, bij Activiteitsgeschiedenis. Hier kunt u ook de volledige activiteitengeschiedenis verwijderen.

Voorlopig werkt de functie het best met Windows-apps zoals Kaarten, Nieuws, Geld, Sport en Weer. Ook kunnen sites in Microsoft Edge- en Office-bestanden opnieuw worden geopend. De weergave van de snapshot is gebaseerd op een activiteitskaart en momenteel bevat niet elke kaart een miniatuur. Ook is niet duidelijk waarop het moment van het maken van een momentopname gebaseerd is. App-ontwikkelaars kunnen tijdlijnbestemmingen binnen hun programma’s aangeven via gebruikersactiviteiten en ID’s plaatsen voor verschillende activiteiten binnen een app.

Tijdlijn is een functie die door veel Windows-gebruikers wordt gewaardeerd. Het is een soort van Alt + Tab op steroïden die een kortere weg biedt naar programma’s waarmee je eerder gewerkt hebt, inclusief het verleden. Het ziet er echter nog steeds een beetje rommelig uit, mist een koppeling met mobiel en de vraag is of apps van derden ondersteuning bieden.

Near Share

Met de Near Share-functie kunnen gebruikers eenvoudig Wi-Fi en bluetooth delen en urls op korte afstand delen. De voorwaarden zijn dat beide systemen Near Share hebben geactiveerd, bluetooth hebben ingeschakeld en van elkaar zijn verwijderd met een afstand waarbinnen de verbinding werkt. Delen in de omgeving kan worden geactiveerd via het Action Center en de instellingen kunnen aangeven of bestanden van iedereen kunnen worden ontvangen of alleen van de eigen systemen van de gebruiker. Met elk menu voor het delen van items in Windows verschijnen ook de nabijgelegen systemen die Near Share ondersteunen. De knop Delen is niet alleen opgenomen in Windows-apps zoals Edge, Foto’s en Kaarten, maar ook in de browser, zodat elk bestand vanaf daar snel kan worden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld een pc op het werk en een laptop.

De functie is erg handig en doet denken aan AirDrop, dat wordt aangeboden door Apple van Mac OS X 10.7 Lion en iOS 7. De snelheid is aan de lage kant en het kan soms even duren voordat de melding verschijnt dat er een bestand is op je af komen.

Vloeiend ontwerp

In de herfst Creators Update maakten we kennis met Fluent Design, de overkoepelende naam voor de visuele aanpassingen aan de Windows Shell, de grafische gebruikersinterface van het besturingssysteem. Met deze voorjaarsupdate past Microsoft de weergave van meer schermelementen aan op basis van die ontwerprichtlijnen. We zien nu de & # 39; acryl & # 39; weergave van semi-transparante vensterdelen in het instellingenmenu, de taakbalk, het menu Delen en de Edge-browser. In het actiecentrum en de agenda past Microsoft onthullende items toe op basis van de locatie van de muis. Het gaat allemaal om esthetische aanpassingen die ervoor zorgen dat Windows er aantrekkelijker uitziet, voor de gebruikers die erom geven.

Edge

Het gebruik van Edge neemt nog steeds niet toe, dus Microsoft moet hard werken om gebruikers aan te trekken. Met deze release kunnen gebruikers het geluid per tabblad uitschakelen, zoals we weten van meer populaire browsers zoals Chrome en Firefox. Het donkere thema is bijgewerkt met een diepere zwarte weergave voor een beter contrast en in de weergave op volledig scherm kunnen de tabbladen en de URL-balk worden opgeroepen door de muis naar de bovenkant van het scherm te verplaatsen. Hiermee kunt u navigeren zonder de F11-modus te verlaten. Verder is het menu aangepast en uitgebreid bij het lezen van e-books, inclusief de optie om alle noten in een venster weer te geven en om zinnen in lettergrepen te verdelen. De weergave van de hub, waar onder andere uw favorieten zijn, is aangepast en ziet er nu veel duidelijker uit. Edge is nu een redelijke browser en best een handige e-bookreader. maar om gebruikers massaal te laten overschakelen, moet Microsoft grotere veranderingen aanbrengen.

Progressive Web Apps

De lente-update markeert de komst van progressieve web-apps of pwa’s, naar Windows. Dit zijn web-apps die zich gedragen als Universal Windows Apps. Het zijn dus sites die op de Edge-engine draaien, maar in een sandbox-appx-pakket dus zonder de overhead van de browser. Het voordeel is dat ze offline kunnen functioneren, via Live Tiles kunnen worden geopend en via het Action Center meldingen kunnen weergeven als ontwikkelaars hiervoor kiezen.

Bovendien zijn ze te vinden in de Microsoft Store en dat is het voordeel voor Microsoft; het is een manier om de winkel in te slaan, want dat is het nog steeds in de Microsoft Store. Ontwikkelaars kunnen hun web-apps presenteren voor opname in de Store, maar Microsoft indexeert op dit moment zelf geschikte webapps en publiceert deze ook in de app store. Er is nu een dozijn in de winkel, inclusief voor Space.com, Skyscanner en Men’s Wearhouse. Twitter werkt er ook aan. Google ondersteunt de ontwikkeling van pwa’s, dus Microsoft hoopt dat dit een breed ondersteunde standaard zal zijn.

Het werkt nog niet goed met Windows. Op de pwa van Space.com, die ook meteen een Microsoft Azure-banner liet zien die we niet op de site hebben gezien, leiden externe koppelingen u naar sites van derden binnen de kale app-omgeving en mist u de browserfuncties. Voor diensten met goede, responsieve sites werkt het beter, maar de vraag is of de voordelen opwegen tegen de moeilijkheid van het installeren van een app als je de site gewoon kunt openen.

Overig

De Spring Creators-update bevat een groot aantal kleinere wijzigingen, waarvan we hier een nummer markeren.

Spelbalk

De spelbalkoverlay voor, onder andere, spelsessies voor opnemen en uitzenden heeft een nieuw uiterlijk gekregen. De spelbalk toont nu de tijd en kan worden weergegeven met een semi-transparant donker en licht thema. De lay-out van de knoppen is ook zodanig aangepast dat alle functies nu binnen handbereik zijn.

Windows Defender

Het Windows Defender-onderdeel is hernoemd naar Windows Security in het instellingenmenu en kan vanaf daar de verschillende componenten van het Defender Security Center rechtstreeks openen

Focus Assist

Degenen die zich op hun werk wilden concentreren, konden Windows 10 gebruiken om Quiet Hours via het Action Center in te schakelen. Nadat deze is ingeschakeld, worden er geen meldingen weergegeven, maar meer was niet mogelijk. De functie is hernoemd naar Focus Assist, u kunt nu “Niet storen” -tijden instellen en u kunt bepalen welke meldingen en alarmen mogen worden doorgegeven.

Snellere Bluetooth-koppeling

De lente-update introduceert een methode om met bluetooth-apparaten te koppelen met een druk op de knop, waardoor de verbinding minder omslachtig dan momenteel het geval is. Het probleem is dat apparaten dit moeten ondersteunen en tot nu toe doet alleen Microsoft Surface Precision Mouse dit.

Startmenu: documenten en afbeeldingen

Natuurlijk heeft Microsoft opnieuw aan het startmenu gewerkt, hoewel de wijzigingen minimaal zijn. Met de items helemaal links van de lijst kunt u nu rechtstreeks naar de mappen gaan voor foto’s en die voor documenten. U kunt ook met de rechtermuisknop op een livetegel klikken en naar de instellingen van de relevante app gaan.

Hdr & geavanceerde grafische instellingen

In de “Video weergave “instellingen van het Apps-menu, kunt u een display kalibreren voor weergave van hdr als het display dit ondersteunt. Je ziet dan een video met twee afbeeldingen met een schuifregelaar eronder, die je op een helderheid moet zetten die een goede balans tussen de twee afbeeldingen biedt. Het is een basishulpmiddel, maar het is beter dan niets.

Windows geeft u ook de mogelijkheid om per toepassing aan te geven of de efficiëntere, geïntegreerde gpu of de extra, krachtigere gpu in de toekomst moet worden gebruikt tijdens het uitvoeren. . De meeste gebruikers weten dit van hun AMD- of Nvidia-stuurprogramma. De grafische instelling van Windows heeft die driver overschreven.

Vage app-weergave

Een vervelend probleem is dat bepaalde apps worden verbleekt door een wijziging in de schaal, bijvoorbeeld bij het wijzigen van schermen. Met die apps kan het display individueel worden aangepast voor de eigenschappen, met de optie & # 39; Hoge DPI-instelling wijzigen & # 39 ;. Vanaf de voorjaarsupdate kan Windows zelf het uiterlijk van apps automatisch aanpassen als ze er vaag uitzien. De optie bevindt zich in het menu Weergave onder ‘Geavanceerde schaalinstellingen’ & # 39 ;. Als een app wordt uitgevoerd die er niet goed uitziet, kan Windows een melding weergeven waarin wordt gevraagd of dit moet worden verholpen. Microsoft waarschuwt dat dit niet met elke app werkt en dat dit alleen voor het primaire scherm werkt.