Honderden apps luisteren stiekem mee !

      Reacties uitgeschakeld voor Honderden apps luisteren stiekem mee !

Iedere telefoon staat vol met tientallen apps. Op het eerste ogenblik onschuldige apps als ‘Pool 3D’, ‘Real Bowling Strike 10 Pin’ of zelfs ‘TapTiny Monsters’ waarin grootogige wezentjes drijven in het water. Maar bekende krant The New York Times onthuld dat deze apps niet zo onschuldig zijn als je denkt. Deze apps, na geïnstalleerd te zijn op je smartphone, kunnen in de gaten houden wat de gebruiker bekijkt en beluisterd. Say what? Meer dan 250 Android-apps (en tientallen iOS-apps) zijn uitgerust met software van het bedrijf Alphonso. Deze software geeft adverteerders informatie over het televisie kijkgedrag via de microfoon. Daar moet je toegang voor geven, maar we doen dat vaak zonder erbij na te denken.

Klinkt creepy, maar deze software doet eigenlijk iets heel ingenieus. Het kan achterhalen wat mensen kijken door naar de audio van televisiereclames en programma’s te luisteren. Het bedrijf zou namelijk samenwerken met Shazam, de app die muziek kan herkennen.

Ingenieus, maar geniepig. Het luister- en kijkgedrag kan volgens The New York Times gelinkt worden aan bijvoorbeeld je leeftijd, de plekken die je bezoekt en je inkomen. Daarvoor hoeft de app niet eens aan te staan. Dit doet de software gewoon op de achtergrond.

Denk je: ver van onze bed show? Helaas, Nederlandse apps doen dit ook. Zo bleek onlangs dat zelfs de NPO Start-app niet veilig is. Als je de app wilt gebruiken, moet je toelaten dat je kijkgedrag wordt gevolgd door adverteerders. Het is niet de enige app, maar gezien de publieke omroep krijgt het veel commentaar.

Het ergste is eigenlijk dat dit al lange tijd gebeurt. Het grote probleem is dat de gebruikers er niet naar om kijken. Ja, er wordt eerst om toestemming gevraagd, maar we drukken heel snel door om

de app maar te gebruiken. Onschuldige apps worden hierdoor plotseling gebruikt door adverteerders. Een simpele zaklamp-app die tientallen miljoenen keer is gedownload bleek onlangs volgens de Amerikaanse Federal Trade Commission locatiegegevens door te verkopen. Yikes.

De CEO van Alphonso beroept zich dan ook op het feit dat wij toestemming geven. Tegen The New York Times zegt hij dat de software goed is uitgelegd in de beschrijvingen van apps en in het privacy beleid. Hij zegt dat ze geen toegang kunnen krijgen tot de microfoon zonder toestemming, en dat “de consument kiest om toegang te verlenen en dit altijd kan terugdraaien”. Uit onderzoek blijkt dat veel apps informatie van je verzamelen, waarbij het soms lijkt alsof ze dit doen “ómdat het kan”, volgens Mary-Jo de Leeuw. Partner van consultancykantoor Revnext en oprichter van de Cyberwerkplaats vertelt tegen de NRC dat de meest standaard spelletjes als Candy Crush en Barbie Fashionista toegang willen tot foto’s, contactpersonen en je opslag.

Welke les trekken we hier nou uit? Let goed op wat je download, en al helemaal waar je toestemming aan geeft. Want er zou zomaar iemand mee kunnen luisteren.