De Bitcoin hype – Do’s, Donts, en weetjes

      Reacties uitgeschakeld voor De Bitcoin hype – Do’s, Donts, en weetjes

De Bitcoin heeft anno 2017 een enorme vlucht gemaakt !

We hadden reeds een aantal Bitcoin artikelen welke momenteel, sinds het enorm stijgen van de Bitcoin koers (op het moment van schrijven méér dan € 9400), ontzettend veel gelezen worden.
In dit artikel sommen we een aantal belangrijke zaken op waarmee je rekening kunt/moet houden en zetten dit uit in de vorm van een vraag/antwoord overzicht.

Heb je zelf vragen over de Bitcoin en/of het minen ervan ? Stuur dan een mail naar info@icttipsandtricks.nl en wij proberen je antwoord te geven.

Wil je zelf gaan minen ? Dan helpen wij jou met dit artikel alvast op weg !

De Bitcoins Do, Don’ts en weetjes

Q: Wat zijn nu eigenlijk Bitcoins ?
A: Bitcoin is een gedecentraliseerde netwerk zonder centrale autoriteit dat functioneert met virtuele tokens, de zogeheten bitcoins. In 2008 heeft een cryptografie-expert dit systeem bedacht dat het mogelijk maakt om bitcoins naar elkaar te versturen via het internet. Het systeem is zo gemaakt dat je geen kopieën van je bitcoins kan maken om het twee keer uit te geven. Dit wordt ook wel de Blockchain genoemd. Hierdoor kan je bitcoins betrouwbaar, redelijk snel en makkelijk naar de andere kant van de wereld sturen zonder (of voor relatief weinig) transactiekosten. Inmiddels heeft bitcoins een financiele waarde gekregen gebaseerde op de wereldwijd handelsactiviteiten van diverse online diensten die Bitcoin exchanges heten. Het aantal bitcoins dat in omloop komt is geprogrammeerd in het systeem, (uiteindelijk zo’n 21 miljoen), en daardoor kan niemand aansturen op inflatie door “bij te drukken”.

Q: Kan ik met elke computer/laptop Bitcoin minen ?
A: Niet meer, een aantal jaren geleden ging dat nog wel maar omdat de vinden van de oplossingen zoveel moeilijker is geworden, kun je met een normale computer of laptop heel weinig tot geen Bitcoins meer minen. Zelfs als je de stroom gratis zou krijgen is het niet rendabel meer.

Q: Wat heb ik dan nodig om Bitcoins te minen ?
A: Tegenwoordig heb je daar een zgn. Mining Rig voor nodig wat niets anders is dan een computer met meerdere dikke gaming videokaarten al dan niet aangepast met speciale firmware om het rendement te verhogen. De videokaarten doen hier al het rekenwerk, de processor heeft weinig in te brengen in de Bitcoin opbrengst.

Q: Hoeveel levert een mining rig op ?
A: Dat is moeilijk vooraf te zeggen. Het is namelijk afhankelijk van de uitvoering van de mining rig (Hoeveel en welke videokaarten), hoe lang je deze per dag laat minen, bij welke miningpool je aangesloten bent of dat je individueel gaat minen. Denk er aan dat je eerst moet investeren in je mining rig hardware en de stroom moet natuurlijk ook betaald worden. Uiteindelijk levert een echte mining rig wel geld op na een x aantal maanden. Als je de investering er uiteindelijk uit hebt en je een mining rig met een enorme hashrate hebt, kun je er erg leuk mee gaan verdienen. Dit is en blijft natuurlijk jouw eigen risico aangezien het ook opeens totaal bergafwaarts kan gaan !

Q: Moet ik mijn verdiensten opgeven bij de belasting ?
A: In Nederland worden wordt het bezit van cryptomunten gezien als vermogen.
Wanneer je cryptomunten bezit, dien je dit bij de belastingaangifte aan te geven in box 3.
De waarde die je moet opgeven is de waarde van de cryptomunten op de eerste dag van het fiscale jaar, 1 januari. Zoals je misschien weet zal in box 3 over je vermogen een belasting tarief van 30% afgedragen moeten worden op het verwachte rendement waarbij je vrijstelling over de eerste €25.000 krijgt. Bijna 1 derde van je cryptomunten boven de €25.000 gaat dus naar de belasting.

Q: Moet ik een online of offline portemonnee gebruiken ?
A: Op zich maakt het niet veel uit, van offline wordt gezegd dat het veiliger is en het je niets kost, maar denk er in dat geval aan dat je zeer regelmatig een backup van je data maakt !
Wanneer je harde schijf crashed en je bent de data kwijt, zijn al je verdiensten weg !!!!
Met een online portemonnee ben je wat dat betreft een stuk zekerder, maar soms hangen daar weer kosten aan en je loopt het risico dat een hacker je accountgegevens steelt en er vandoor gaat met je opbrengsten.

Q: Hoe kan ik het beste gaan minen, individueel of in een pool ?
A: Individueel minen is het meest ingewikkeld. Je moet namelijk in je eentje een hele blockchain gaan oplossen om daaruit de bitcoins te kunnen krijgen. Dat kan, afhankelijk van je hardware, héél erg lang duren, maar wanneer je de oplossing hebt, is de gehele opbrengst dan ook voor jou alleen !
Ga je voor “Vele handen maken licht werk” omdat je bijvoorbeeld geen giga zware mining rig hebt, kun je meedoen in een pool. Dit is een groep van miners die gezamenlijk een blockchain proberen op te lossen. Als de oplossing gevonden is, zal de opbrengst verdeeld worden over de deelnemers in die pool. De opbrengsten zullen dus minder zijn, maar misschien verdien je wel sneller geld.

Q: Ik heb Bitcoins in mijn portemonnee en ik wil mij uit laten betalen
A: Bitcoins wisselen gaat ongeveer hetzelfde als het wisselen van bijvoorbeeld Euro’s naar Dollars.
Je hebt te maken met de Bitcoin koers, Wisselkoers en vrijwel altijd heb je ook te maken met transactiekosten ter hoogte van een percentage van de hoeveelheid cryptomunten die je wilt wisselen.

Q: Is het minen van Bitcoins illegaal ?
A: Nee, het minen is niet illegaal. Je mag zo veel minen als je wilt/kunt met zo veel mining rigs als je wilt/kunt ! Onze regering wil echter wel graag de Bitcoin gaan reguleren dus zullen er regels gaan komen. Maar voor het zover is, kun je gewoon blijven minen.
Wat wél illegaal is, is het minen van bitcoins en vervolgens niet aan de belastingdienst doorgeven.
Het bezitten van Bitcoins valt namelijk onder vermogen en valt in box 3 zoals hierboven al uitgelegd.

Q: Wat is een BlockChain ?
A: De “BlockChain” is een openbaar kasboek waarin alle Bitcointransacties die ooit plaatsvonden en zullen vinden, worden vastgelegd. Van dat kasboek zijn meer dan 5000 kopieën actief en pas als ze het “met elkaar eens zijn” wordt jouw transactie goedgekeurd. Geef jij je echter stiekem je geld 2 x uit, dan komt er geen overeenstemming en is je transactie ongeldig.

Q: Zijn Bitcoins anoniem ?
A: Bitcoins zijn transparant, niet anoniem. Iedere Bitcointransactie is publiek zichtbaar op het internet en blijft traceerbaar. Voor iedere transactie zie je de walletadres waar de bitcoins vandaan kwamen en een adres waar ze naartoe gingen. Je kan ook alle saldo’s opzoeken.

Q: Van wie zijn eigenlijk de Bitcoins ?
A: Bitcoin is open source software. Het is van iedereen en niemand. Iedereen die zinnig wil bijdragen mag dat doen. En als er overeenstemming komt dat een bijdrage goed is, wordt deze verwerkt in een nieuwe versie. Dit is het principe van open source software. Er is geen enkele centrale regeling, bezitter of controle. Je zou Bitcoin kunnen vergelijken met peer-to-peer downloaden van films en muziek.

Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen en die zullen komende tijd aan dit artikel inclusief antwoorden worden toegevoegd.
Heb jij een vraag ? Stuur deze naar info@icttipsandtricks.com en wij proberen je zo snel en goed mogelijk te antwoorden !