5 simpele programma’s om vaker een (korte) pauze te nemen van je PC

      Reacties uitgeschakeld voor 5 simpele programma’s om vaker een (korte) pauze te nemen van je PC

Regelmatig een pauze nemen van je PC is ontzettend belangrijk. Of je nou op je werk zit, films kijkt of een lange gamesessie hebt: pauzeren voorkomt veel problemen. Vermoeide ogen, RSI en veel zitten is gelinkt aan onder andere obesitas. Goed, je weet heus wel dat te lang achter de PC zitten slecht is. Maar hoe neem je nou regelmatig pauzes? Zeker als je druk bezig bent, wil je het nog weleens vergeten. Daarvoor zijn deze simpele programma’s.

Big Stretch Reminder

5 manieren om vaker een pauze te houden 01

Bron: Big Stretch Reminder

Simpeler dan Big Stretch Reminder gaat het niet worden. Maar het doet precies waarvoor het gemaakt is, dus wat wil je nog meer? Het kost amper geheugen, het is gratis en je kunt ‘m precies instellen zoals je dat zelf wilt.

Het enige wat het doet is je een notificatie geven rechts onderin of, als je echt gemotiveerd bent, als een klein schermpje. Het herinnert je er dus even aan om een pauze te nemen. In de instellingen kun je zelf bepalen hoe vaak je deze notificatie wilt hebben. Het schermpje is trouwens wel fijn als je zo iemand bent die de notificatie weg klikt en verder gaat met waar je mee bezig was. Jep, zo kun je jezelf bijna forceren een pauze te nemen.

WorkRave

5 manieren om vaker een pauze te houden 02

Bron: WorkRave

WorkRave is iets uitgebreider dan Big Stretch Reminder. Het geeft je drie soorten pauzes: een micro-pauze, een rustpauze en een dagelijks limiet. Als het tijd is voor een van deze drie, krijg je een pop-up. Micro-pauzes zijn welbekend: eventjes uitrekken, een kopje koffie pakken of een frisse neus halen. Rustpauzes zijn wat langer, tien minuten is het standaard. Uiteraard kun je alles aanpassen.

Stretchly

5 manieren om vaker een pauze te houden 03

Bron: Stretchly

Een zeer vriendelijke variant: Stretchly. Elke tien minuten moedigt het je aan om een pauze van twintig seconden te nemen. Om het half uur vraagt het je even weg te lopen van je computer voor vijf minuten. Natuurlijk allemaal aan te passen, inclusief de kleuren die het programma gebruikt. Dit is alles wat het doet, maar als je maar een kleine herinnering nodig hebt is dat meer dan voldoende.

Awareness

5 manieren om vaker een pauze te houden 04

Bron: Awareness

Awareness is net wat anders dan de rest: het gebruikt namelijk geen notificaties, maar geluid. Perfect wanneer je het haat om gestoord te worden, maar wel weet dat pauzes belangrijk zijn. Bovendien laat de app in je startbalk zien hoe lang je al achter de computer zit. Een eenvoudige herinnering aan je pauzes.

Standaard hoor je elk uur, aanpasbaar, het geluid van een Tibetaanse klankschaal. Niet te opdringerig, maar je weet wel dat je een minuut of vijf weg moet van je computer.

EyeLeo

5 manieren om vaker een pauze te houden 05

Bron: EyeLeo

Voor wie last heeft van vierkante ogen is EyeLeo een uitkomst. Het is niet zo zeer bezig met fysieke pauzes, maar met het rusten van je ogen. Dit programma helpt je met twee soorten pauzes. Korte pauzes waarbij het schermlicht dimt en je oefeningen krijgt voor je ogen en langere pauzes waarbij het scherm voor een korte tijd uitgaat. Ideaal als je ontzettend druk bent, maar toch moet denken aan je gezondheid.