Google Family Link – Stel digitale huisregels in !

      Reacties uitgeschakeld voor Google Family Link – Stel digitale huisregels in !

Google is begonnen met de uitrol van Family Link, een nieuwe app waarmee je beheert hoe je kinderen hun smartphone of tablet gebruiken. Dit is hoe je de dienst activeert.

Zo werkt Google Family Link

Kinderen gaan op steeds jongere leeftijd aan de slag met smartphones of tablets. Op zich niet erg, want met educatieve apps valt er veel te leren. Bovendien bieden YouTube, Netflix en videodiensten uren kijkvermaak om je kinderen bezig te houden. Maar niet elke app is even geschikt voor kinderen, en soms wil je zeker zijn dat ze niet te lang naar het scherm staren. Om vierkante ogen te voorkomen heeft Google daarom nu de Family Link-app geïntroduceerd.

Via de Google Family Link-app maak je een gezinsgroep aan. Die bestaat uit de ouders, of beheerders, en kinderen, waarop de regels toegepast worden. De kinderaccounts gelden voor iedereen jonger dan dertien jaar. Zodra die leeftijd gepasseerd is, worden kinderen automatisch overgezet op een ‘volwaardige’ Google-account. Na het instellen kunnen ouders de accounts van hun kinderen beheren.

Google Family Link 01

1. Kinderslot op apps zetten

Ouders kunnen instellen welke apps hun kinderen wel en niet mogen gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen dat kinderen helemaal geen toegang hebben tot de Play Store, of dat je toestemming moet geven voor het downloaden van een app. Zodra je kind een nieuwe app probeert te downloaden, wordt je automatisch gewaarschuwd op je eigen toestel. Zonder permissie kan je kind niet zomaar aan de slag met een game of andere app.

2. Bedtijd voor smartphone of tablet instellen

Voorkomen dat je kinderen tot diep in de nacht naar het scherm staren? Family Link laat je op afstand een bedtijd instellen waarop het toestel vergrendeld wordt. Je kunt ook kiezen voor automatische vergrendeling in de middag, als je er zeker van wil zijn dat je kinderen tijd vrij maken voor hun huiswerk.

3. Activiteitsrapporten en schermtijdbeperkingen

Wil je precies weten wat je kinderen allemaal op hun Android doen? Dat kan ook met Family Link. In wekelijkse en maandelijks activiteitsrapporten krijg je precies te zien hoeveel een app gebruikt is. Je kunt zelfs instellen hoe veel een app gebruikt mag worden. Zo kun je instellen dat ze hooguit een paar uurtjes per week Minecraft mogen spelen, maar onbeperkt door de Wikipedia-app mogen browsen

Google Family Link in Nederland

Er kleven wel enkele haken en ogen aan Family Link. Zo is de app op dit moment alléén beschikbaar in de Verenigde Staten. De app is wel in de Play Store te vinden, maar kan hier nog niet gedownload worden. Google biedt echter al wel uitgebreide ondersteuning aan in het Nederlands, wat suggereert dat een release niet al te lang op zich laat wachten. Een concrete releasedatum voor Nederland is er nog niet, zo liet een woordvoerder van Google Nederland ons weten.

Daarnaast werkt Family Link alleen op smartphones met Android 7.0 of nieuwer. Geef je je kind je afdankertjes, dan heb je dus waarschijnlijk pech. De app werkt daarnaast ook nog op een handjevol oudere toestellen, waaronder de LG X Power, de Sony Xperia X en de Samsung Galaxy Tab A. Daarentegen kun je wél Family Link beheren op elk model smartphone met Android 4.4 of nieuwer. De beheer-app werkt zelfs op de iPhone.