Hoe je bestanden hernoemd of verwijderd die gelocked zijn

      Reacties uitgeschakeld voor Hoe je bestanden hernoemd of verwijderd die gelocked zijn

Een van de meer frustrerende ervaringen bij het gebruik van een computer is wanneer je een bestand of map in Windows wilt verwijderen of hernoemen, maar er  treedt een fout op waarin wordt aangegeven dat het bestand in gebruik is, open, gedeeld of vergrendeld wordt door een programma dat momenteel gebruikt wordt.

Verwijderen of hernoemen van opgesloten bestanden 01 Fout bij het verwijderen van bestand of map

In de hoop dat je geluk hebt dat het opgelost is wanneer je alle programma’s afsluit krijg je alsnog de melding dat het bestand in gebruik is.
Deze handleiding laat je zien hoe je dit op kunt lossen !

4 stappen om te werken met bestanden die in gebruik zijn

Als je een bestand of map wilt verwijderen of hernoemen, moet je de volgende stappen volgen.

  1. De eerste en makkelijkste methode is het afsluiten van programma’s die momenteel dat bestand in gebruik kunnen hebben. Wanneer een programma een bestand gebruikt, dan komt hier een zgn. lock op. Sluit programma’s af zodat geopende bestanden worden gesloten. Meestal is hiermee het probleem opgelost.
  2. Start de computer opnieuw op. Wanneer je je computer opnieuw opstart, worden de openstaande programma’s afgesloten en waarschijnlijk kun je dan verder met het bestand.
  3. Start opnieuw in de veilige modus en probeer de map opnieuw te wijzigen of te verwijderen. Wanneer je de computer in de veilige modus start, start een beperkt aantal programma’s automatisch. Hierdoor wordt de kans zeer klein dat een programma of service het bestand gaat locken.
  4. Last but not least, download een hulpprogramma voor het openen van bestanden. Wanneer niets helpt, kun je altijd een hulpprogramma gebruiken, bijvoorbeeld IObit Unlocker.
    Hiermee kun je het hardnekkige probleem zeer waarschijnlijk oplossen omdat dit soort programma’s dieper in het bestandssysteem kunnen graven en alle geavanceerde Windows truukjes toe kunnen passen.

Gebruik IObit Unlocker om gelockte bestanden te kunnen bewerken

Wanneer de bovenstaande eerste 3 stappen niet zijn gelukt, dan ben je op dit punt aangekomen. We gaan IObit Unlocker inzetten om een bestand te unlocken !

De eerste stap is om het Unlocker programma te downloaden. Dit programma kan worden gedownload van de volgende link:

IObit Unlocker Download Link

Zodra het programma is gedownload, sla het op het bureaublad op en dubbelklik op het bestand genaamd unlocker-setup.exe om het installatieprogramma te starten. Wanneer het installatieprogramma start, druk dan de op knop Volgende tot je op de knop Finish komt.

Nu het programma is geïnstalleerd, heeft IObit Unlocker een autorun statement toegevoegd aan het register om de Unlocker Assistant te starten als Windows start. Dit achtergrondprogramma blijft actief en detecteert wanneer je een bestand dat in gebruik is, wilt verwijderen, kopiëren, hernoemen of verplaatsen. Wanneer een van deze bewerkingen wordt gedetecteerd, wordt automatisch een venster geopend om je te helpen met het bestand. Een voorbeeld is hieronder weergegeven.

In ons voorbeeld proberen we een bestand te verwijderen, genaamd C: \ Test \ Readme.doc. Wanneer we het bestand verwijderen, vertelt Windows ons dat het bestand door een ander persoon of programma wordt gebruikt en dat het niet kan worden verwijderd. Het suggereert ook dat we alle programma’s moeten sluiten die het bestand zouden kunnen gebruiken en opnieuw proberen. Nou, omdat we de vorige stappen al hebben geprobeerd, weten we dat dit niet zal werken en druk op OK .

Verwijderen of hernoemen van opgesloten bestanden 02 Fout bij het verwijderen van bestand of map

Om het bestand te openen, navigeren we naar de map C: \ Test, waar het bestand dat we wensen te verwijderen, zich bevindt. Zodra we in die map zijn, klikt je met de rechtermuisknop daarop en selecteer je de optie IObit Unlocker , zoals weergegeven in de afbeelding hieronder.

Verwijderen of hernoemen van opgesloten bestanden 03

Wanneer je op de optie IObit Unlocker klikt, start het programma en laat het door jou geselecteerde vergrendelde bestand zien. Wanneer het wordt geopend, als je een melding krijgt die vraagt ​​of je het programma wilt laten uitvoeren, kun je dit toestaan.

Verwijderen of hernoemen van opgesloten bestanden 04 Gesloten bestand in IObit Unlocker

Om het bestand te ontgrendelen, klik je simpelweg op de knop Unlock . Als dat niet lukt, moet je deze stappen opnieuw proberen, maar deze keer selecteer je de knop Force voordat je op de knop Unlock klikt. Wanneer je de Force-optie selecteert, zal de IObit Unlocker het proces beëindigen met behulp van het bestand om het te ontgrendelen. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je documenten opslaat die dit programma momenteel gebruikt voordat je deze functie gebruikt.

Als IObit Unlocker het bestand kan ontgrendelen, verandert het de status van de ontgrendeling, zoals weergegeven in de afbeelding hieronder.

Verwijderen of hernoemen van opgesloten bestanden 05 Unlocked File

Je kunt ook IObit Unlocker gebruiken om acties uit te voeren en te ontgrendelen en onmiddellijk te verwijderen, hernoemen, kopiëren of verplaatsen. Om dit te doen, klik op de kleine pijl naast de Unlock-knop, zoals weergegeven in de afbeelding hieronder.

Verwijderen of hernoemen van opgesloten bestanden 06
Unlock Drop Down Menu

Afhankelijk van de optie die je kiest, wordt Unlocker gevraagd waar je het bestand wilt kopiëren of verplaatsen of in welke bestandsnaam je wilt wijzigen.

 

Je bent nu af van het probleem met gelockte bestanden !