Een Tech-Spiegel maken ? Zo doe je dat !

      Reacties uitgeschakeld voor Een Tech-Spiegel maken ? Zo doe je dat !

We zijn allemaal wel bekend met de magische spiegel uit Sneeuwwitje. Maar wat als we je nu vertellen dat je er ook zelf een kunt maken.

Dylan Pierce maakte er een DIY-project van, en het is meer dan geslaagd. Beter nog: hij legt precies uit hoe jij ook een tech-spiegel kan maken die bijvoorbeeld het weer en de tijd laat zien. En het originele idee is afkomstig van de Nederlander Michael Teeuw. Check hier zijn website met meer toffe ideeën.

Wat heb je nodig?

  • Een monitor
  • Een dubbelzijdige spiegel van acryl
  • Wat hout voor het frame
  • Schroeven
  • Sterke lijm met een lijmpistool
  • Een Raspberry Pi, de singleboardcomputer waar het allemaal op draait

Stap 1: De monitor

De spiegel kan zo groot worden als de monitor die je ervoor gebruikt. Dylan koos voor een vrij groot scherm (27 inch) en lette vooral op twee dingen. Ten eerste moeten de inputs meer in het midden van de monitor zitten in plaats van aan de zijkant. Op die manier is het straks gemakkelijker om de kabels aan de computer te linken. Daarnaast is het prettig als je het standaard kunt verwijderen zodat het beter past in het houten omhulsel.

Je wilt graag de plastic kas van de monitor afhalen. Het is niet alleen een stuk mooier maar geeft je ook meer ruimte voor de draden. Dylan gebruikte een verfschraper om het plastic omhoog te wrikken. Tip: wees voorzichtig met de draden en de bediening van de monitor, die zijn heel dun en heb je later natuurlijk nog nodig.

Stap 2: De spiegel

De spiegel is natuurlijk heel belangrijk. Je wilt een dubbelzijdige spiegel van acryl. Het acryl zorgt ervoor dat je ze veel gemakkelijker kunt snijden en buigen, omdat het veel op plastic lijkt. Koop een spiegel die ongeveer dezelfde grootte heeft als je monitor (alleen het scherm van de monitor, zonder kas). Liever te groot dan te klein, want je kunt het altijd nog bijknippen.

Een Tech-Spiegel maken Zo doe je dat 01

 Stap 3: De kast

Zoals Dylan zelf al zegt, is dit niet heel bijzonder: gewoon een degelijk omhulsel waar de monitor inpast van vier stukken hout. Er zijn wel twee dingen waar je op moet letten:

Boor wat gaten in de bovenkant zodat de computer wat meer lucht krijgt. Je wilt niet dat deze ligt te bakken achter in je spiegel.

Maak ook een zelfde gat aan de onderkant die groot genoeg is voor de stekker.

Een Tech-Spiegel maken Zo doe je dat 02

Stap 4: De omlijsting

Hier komt de lijm van pas. Je wilt namelijk dun hout gebruiken, want dat is gewoon veel mooier. Hierdoor kan het met schroeven nog wel eens fout gaan. Goed meten en voilà! Nu moet je nog wel de omlijsting aan de kast vastmaken. De spiegel moet ertussen, en die lijm je vast. Gebruik niet teveel, en doe de spiegel, de omlijsting en de kast één voor één. Je hebt nu eigenlijk een spiegel gemaakt waar licht doorheen kan, oftewel de tekst van de monitor.

Een Tech-Spiegel maken Zo doe je dat 03

Stap 5: De computer

Weet je nog dat je dat je dat gat aan de onderkant van de kast hebt geboord? Daar wil je natuurlijk het liefst maar één stekker uit hebben lopen. Maar je moet zowel elektriciteit voor de computer als voor de monitor hebben, dus daar moet je een splitter voor kopen zodat je maar één stekker nodig hebt.

Alle componenten en draden doe je in de kast en kun je eenvoudig vastplakken met verftape of ducttape. De Raspberry Pi plug je in de monitor en een ethernetkabel in je router totdat je wifi hebt geïnstalleerd.

Een Tech-Spiegel maken Zo doe je dat 04

  • Raspberry Pi heeft zelf een geweldige tutorial hoe je een operating system installeert op je kleine computer. Nou krijg je een heel leuke desktop maar dat is niet de magische spiegel die je wilt. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te coderen. Dylan legt precies stap voor stap uit hoe je van desktop naar magische spiegel kunt gaan. Deze stappen vind je hier op zijn blog. Als je meer details en nog meer foto’s van het DIY-project wil, check dan vooral even zijn blog.

Een Tech-Spiegel maken Zo doe je dat 05