Windows programma’s draaien zonder Windows ?

      Reacties uitgeschakeld voor Windows programma’s draaien zonder Windows ?

Veel programma’s werken alleen maar onder Windows. Lastig, want misschien zit je helemaal niet op Microsofts duurbetaalde besturingssysteem te wachten. Je kunt gratis Windows-programma’s draaien met ReactOS. Probeer het eens gratis uit!

Tip 01: Wat is ReactOS?

ReactOS is een opensource-project dat nog in een vroege testfase verkeert. De makers zijn dus nog volop bezig om dit gratis besturingssysteem te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld vreemde foutmeldingen tegenkomen of stuiten op een niet-werkende functie. Ondanks dat het project nog verre van af is, is er evengoed genoeg reden om met ReactOS aan de slag te gaan. Je kunt er namelijk Windows-programma’s mee installeren, zodat je hiervoor dus niet meer afhankelijk bent van Microsofts producten. Besef wel dat (nog) niet ieder programma compatibel is met ReactOS. Het is echt een kwestie van uitproberen! We merken dat vooral lichtgewicht tooltjes als een zonnetje werken, zoals het downloadprogramma GrabIt en de brandtool ImgBurn. Gunstig is dat ReactOS lage systeemeisen heeft. Het project vereist slechts 96 MB ram en 500 MB vrije schijfruimte. Kortom, pak je oude computer erbij en neem de resterende tips in dit artikel door.

Windows programmas draaien zonder Windows 01
Tip 01 De makers van ReactOS beloven op hun website dat je Windows-programma’s kunt installeren.

ReactOS is een opensource-project dat nog in een vroege testfase verkeert

Tip 02: Installatieschijf

De meeste besturingssystemen kun je vanaf een usb-stick, cd of dvd installeren. De makers adviseren om voor ReactOS geen usb-stick te gebruiken, omdat de usb-ondersteuning nog niet optimaal is. Je installeert dit besturingssysteem om die reden het beste vanaf een optische schijf. Doe alvast een lege cd of dvd in de computer waarmee je dadelijk de installatieschijf gaat branden. Surf vervolgens naar www.reactos.org/download en klik op Download BootCD. De beheerders van ReactOS vragen om een vrijwillige donatie. Zie je daar vanaf, dan sla je via No, thanks. Let’s proceed with the download! deze stap over. Bewaar het zip-bestand op je huidige pc. Je gebruikt het contextmenu onder de rechtermuisknop om het zip-archief uit te pakken. Je hoeft het iso-image alleen nog maar op de schijf te branden. Dat kan met elk willekeurig brandprogramma. Onder Windows klik je met de rechtermuisknop op het iso-bestand, waarna je kiest voor Schijfkopiebestand branden / Branden.

Windows programmas draaien zonder Windows 02
Tip 02 Brand het iso-image van ReactOS op een lege cd of dvd.

Tip 03: Opstarten wijzigen

Stop de installatie-cd van ReactOS nu in de computer waarop je de installatie wilt uitvoeren. Het is nu zaak om de pc vanaf deze schijf op te starten. Je regelt dat in het instellingenmenu van de computer. Dit noemt men ook wel het bios of de uefi. Herstart de computer en druk op een specifieke sneltoets om het instellingenmenu te openen. Vaak is dat F2 of Delete. Zoek vervolgens de opstartinstellingen of het bootmenu op. Belangrijk is dat je de opstartvolgorde wijzigt, waarbij je de cd/dvd-drive (tijdelijk) als eerste vermeldt. Sluit het instellingenmenu af en start de pc nu vanaf de optische schijf op.

Windows programmas draaien zonder Windows 03
Tip 03 Geef in het bios of de uefi aan dat je het systeem vanaf een optische schijf wilt opstarten.

Tip 04: Installatie starten

Het is nu tijd om de installatie van ReactOS uit te voeren. Kies in het blauwe scherm voor Dutch (Netherlands) om de standaardtaal voor het besturingssysteem in te stellen. Druk tweemaal op Enter. Er verschijnt netjes een waarschuwing dat het besturingssysteem nog in een vroege ontwikkelingsfase verkeert, zodat mogelijk niet alle functies correct werken. Druk wederom op Enter. Er komen nu enkele instellingen tevoorschijn. Je past hier bijvoorbeeld de resolutie van het scherm en de toetsenbordindeling aan. Als je besluit om iets te wijzigen, keer je met Escape weer terug naar het voorgaande scherm. Selecteer Accepteren van apparaatinstellingen, waarna je bevestigt met Enter. Bepaal nu op welke schijfpartitie je ReactOS wilt installeren. Selecteer de gewenste partitie en druk op Enter. Het besturingssysteem gaat de partitie nu formatteren. Via Formatteer partitie als FAT bestandssysteem (snel) hoef je daar niet lang op te wachten. Bevestig driemaal met Enter zonder iets te wijzigen. Je hoeft nu alleen nog maar de zogeheten bootloader te installeren. Kies als laatste voor Op vaste schijf installeren (MBR en VBR), waarna je nog eenmaal bevestigt met Enter.

Windows programmas draaien zonder Windows 04
Tip 04 In het installatiemenu pas je zo nodig de resolutie en de toetsenbordindeling aan.

Tip 05: ReactOS opstarten

Na afloop van de installatie start je ReactOS voor de eerste keer op. Haal de installatieschijf uit de computer en voer een herstart uit. Houd er rekening mee dat je het systeem vanaf de reguliere harde schijf start. Pas dus zo nodig het instellingenmenu (bios of uefi) van de computer nog even aan. Je neemt eerst alle stappen van de configuratiewizard door. Klik driemaal op Volgende zonder iets te wijzigen. Je vult in de komende stappen een naam, computernaam en wachtwoord in. Verder controleer je de datum en tijd, waarna je voor het gemak kiest voor Typical Settings. ReactOS stelt met deze functie automatisch de netwerkinstellingen in. Voor thuisgebruik selecteer je in het volgende venster No, this computer will be part of a workgroup. Nadat je klikt op OK, voert ReactOS de wijzigingen door. Na even wachten voert het systeem automatisch een herstart uit.

Windows programmas draaien zonder Windows 05
Tip 05 In het configuratiemenu geef je een computernaam en wachtwoord op.

Tip 06: Eerste gebruik

Je hebt nu volwaardige toegang tot ReactOS. Het besturingssysteem gaat op eigen houtje op zoek naar geschikte stuurprogramma’s voor aangesloten hardware. Zodra ReactOS een nieuwe driver ontdekt, verschijnt er automatisch een pop-upvenster. Selecteer de optie Installeer de driver automatisch en bekijk of het lukt om het stuurprogramma direct te installeren. Helaas gaat dat nogal eens mis, waarbij je als alternatief de driver zo nodig handmatig kunt installeren. Gelukkig werkt de belangrijkste randapparatuur probleemloos in ReactOS – denk aan een muis, toetsenbord en speakers. Wanneer je Windows gewend bent, kost het nauwelijks moeite om aan de gebruikersomgeving van ReactOS te wennen. Linksonder gebruik je de startknop om geïnstalleerde programma’s en het Configuratiescherm te openen. Op het bureaublad vind je verder een prullenbak (Recycle Bin) en verkenner (My Computer). Rechtsonder bevinden zich enkele systeempictogrammen voor de toetsenbordindeling, het volumeniveau en de netwerkverbinding. Overigens gebruikt ReactOS de talen Engels en Nederlands door elkaar. Helaas valt daar momenteel niets aan te doen.

Windows programmas draaien zonder Windows 06
Tip 06 De ouderwetse vormgeving van ReactOS roept nostalgische Windows-herinneringen op.

Tip 07: Software zoeken

ReactOS bevat van zichzelf nauwelijks voorgeïnstalleerde toepassingen. Hoog tijd om zelf eens wat bruikbare programma’s toe te voegen. Hiervoor gebruik je de ingebouwde softwarecatalogus. Gunstig, want je hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar bruikbare installatiebestanden. Essentiële zaken als een browser, mediaspeler en fotobewerker voeg je namelijk rechtstreeks toe. Ga achtereenvolgens naar Start / Instellingen / Configuratiescherm en dubbelklik op het pictogram Add/Remove Programs. De catalogus verschijnt in beeld. Neem de rubrieken onder Available for Installation even door. Zo vind je onder de categorie Internet & Network bijvoorbeeld de browser Firefox en het downloadprogramma µTorrent. Andere bekende tooltjes die je binnen deze catalogus tegenkomt, zijn onder meer Mozilla Thunderbird, Winamp, VLC media player, Media Player Classic Home Cinema, GIMP, Steam, Microsoft Word Viewer en CCleaner. Kortom, voor iedereen wat wils!

Windows programmas draaien zonder Windows 07
Tip 07 De softwarecatalogus bevat tientallen bekende en onbekende programma’s.

Dankzij de ingebouwde softwarecatalogus voeg je eenvoudig programma’s toe

Geheime browser

Het is even zoeken, maar in ReactOS is er standaard al een browser aanwezig. Het betreft een sterk verouderde versie van Internet Explorer. Het programma geeft veel moderne websites helaas niet correct weer. Wil je het evengoed even uitproberen? Op het bureaublad klik je op My Computer, waarna je bladert naar Local Disk (C:) / Program Files / Internet Explorer. Dubbelklik op iexplore.exe om deze eenvoudige browser te gebruiken. Via File / Properties stel je een startpagina in. Verder sla je eventueel favoriete webpagina’s op.

Windows programmas draaien zonder Windows 08
ReactOS bevat een sterk verouderde versie van Internet Explorer.

Tip 08: Software toevoegen

Vanuit de softwarecatalogus installeer je eenvoudig een programma. Ga op de naam van de toepassing staan en kies bovenin de werkbalk voor Install. Het besturingssysteem downloadt het installatiebestand vanaf internet en zet vervolgens de installatie in gang. Afhankelijk van welk programma je hebt gekozen, verschijnt er een wizard. Neem hierin alle stappen door en rond de installatieprocedure af. Geïnstalleerde programma’s vind je na afloop terug via Start / Programma’s. Je gebruikt de software op dezelfde wijze zoals je wellicht eerder in Windows gewend was.

Windows programmas draaien zonder Windows 09
Tip 08 ReactOS plukt het gewenste installatiebestand van internet en voert vervolgens de installatie uit.

Tip 09: Eigen software

Lang niet alle programma’s zijn in de geïntegreerde softwarecatalogus van ReactOS te vinden. Mis je bepaalde software, dan probeer je de installatie aan de hand van een exe-bestand zelf uit te voeren. Dat lukt jammer genoeg niet altijd, maar heel vaak gaat de installatie wel goed. Probeer het gewoon eens uit! Installeer eerst een browser in ReactOS. Via de softwarecatalogus zijn bijvoorbeeld de programma’s Firefox en Opera beschikbaar. Vervolgens download je vanaf internet het exe-bestand van een programma. Dubbelklik op het exe-bestand om de installatie uit te voeren. Je merkt snel genoeg of het besturingssysteem de software accepteert. Ga naar Start / Programma’s en klik op de naam van de toepassing om de werking te testen.

Windows programmas draaien zonder Windows 10
Tip 09 Je voegt onder voorbehoud ook eigen programma’s toe aan dit besturingssysteem.

Met een exe-bestand kun je eigen Windows-software in ReactOS proberen te installeren

Beveiligingssoftware?

Het is natuurlijk een groot voordeel dat ReactOS Windows-programma’s kan draaien, maar helaas is er ook een keerzijde. Het besturingssysteem is hierdoor namelijk ook vatbaar voor malware die cybercriminelen oorspronkelijk voor Windows hebben ontwikkeld. In de geïntegreerde softwarecatalogus is er helaas geen beveiligingspakket aanwezig. Verder gaat de installatie van eigen antivirussoftware in de praktijk helaas moeilijk, omdat ReactOS daarmee niet goed samenwerkt. Wees dan ook bewust van de eventuele risico’s. Surf niet naar onbetrouwbare websites en open geen onbekende e-mailbijlagen. Verstandig is bovendien om ReactOS niet op je hoofd-pc te installeren. Gebruik hiervoor liever een afgedankte desktop en laptop.

Tip 10: Programma wissen

In de praktijk werkt helaas niet ieder programma even goed met ReactOS samen. Software die niet goed functioneert, wil je natuurlijk direct weer verwijderen. Ga hiervoor naar Start / Instellingen / Configuratiescherm en open het onderdeel Add/Remove Programs. Onder Installed klik je vervolgens op Applications. Weet je zeker dat je iets wilt weggooien? Klik op de naam van het programma en kies in de werkbalk voor Uninstall. Afhankelijk van de gekozen software neem je de resterende stappen door om alle programmabestanden definitief te verwijderen.

Windows programmas draaien zonder Windows 11
Tip 10 Kom je erachter dat een programma niet goed werkt, dan verwijder je het simpel uit ReactOS.

Tip 11: Achtergrond

Zoals je merkt, oogt ReactOS in eerste instantie nogal saai. Een andere achtergrond maakt al een heleboel verschil. Gebruik eventueel eerst een browser om wat fraaie afbeeldingen op te slaan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook foto’s uit je Facebook-profiel downloaden. Navigeer naar Start / Instellingen / Configuratiescherm en kies voor Beeldscherm. In eerste instantie is er alleen een standaardachtergrond van ReactOS beschikbaar. Die kun je natuurlijk gebruiken, maar het staat je ook vrij om een eigen afbeelding te kiezen. In dat laatste geval zoek je via Bladeren de juiste bestandslocatie op. Heb je afbeeldingen gedownload met Firefox, dan blader je achtereenvolgens naar My Computer / Local Disk (C:) / Documents and Settings / Administrator / Mijn Documenten / Downloads om de beelden te vinden. Dubbelklik op het fotobestand en bevestig met Toepassen. Neem eventueel de andere tabbladen door om onder andere schermbeveiliging en een ander thema in te stellen.

Windows programmas draaien zonder Windows 12
Tip 11 Met een andere achtergrond oogt de interface al een stuk aangenamer.

Tip 12: Energiebeheer

Het is ronduit irritant wanneer het scherm om de haverklap automatisch uitschakelt. Standaard doet ReactOS dat namelijk al na twintig minuten van inactiviteit. Gelukkig pas je de energie-instellingen naar eigen inzicht aan. Open binnen het Configuratiescherm het onderdeel Energie opties. Neem de instellingen onder Settings for power scheme even door. Wil je liever niet dat ReactOS het scherm automatisch uitschakelt, dan selecteer je hier Nooit. Gebruik je een laptop en wil je dat de accu zo lang mogelijk meegaat? In dat geval kun je natuurlijk het beste zoveel mogelijk energie besparen. ReactOS heeft hiervoor een prima energiebeheerschema in huis. Selecteer bij Energie schema’s de optie Portable/Laptop. Het scherm, de schijven en het systeem worden dan na een korte periode van inactiviteit automatisch uitgeschakeld. Maak een keuze en bevestig als laatste met Toepassen.

Windows programmas draaien zonder Windows 13
Tip 12 Kies een energiebeheerschema dat het beste past bij je wensen.

Tip 13: Gebruikersaccounts

Misschien bevalt ReactOS wel zó goed dat meerdere gezinsleden het willen gebruiken. In dat geval is het zinvol om meerdere gebruikersaccounts aan te maken. Ieder gezinslid beschikt daarmee over een eigen interface. Dubbelklik binnen het Configuratiescherm op User Accounts. Je ziet welke accounts er momenteel beschikbaar zijn. Diegene die het besturingssysteem heeft geïnstalleerd, is normaal gesproken de administrator. Via Add voeg je eenvoudig een extra account toe. Vul de gevraagde gegevens in, zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord. Wil je graag dat de gebruiker na het inloggen het standaardwachtwoord wijzigt? Zet dan een vinkje voor User must change the password upon first logon. Wanneer je liever niet hebt dat de gebruiker het wachtwoord wijzigt, vink je de optie User cannot change the password aan. Bevestig met OK.

Windows programmas draaien zonder Windows 14
Tip 13 Je gebruikt ReactOS eventueel samen met andere gezinsleden.

Tip 14: Bureaubladpictogram

ReactOS ondersteunt het gebruik van bureaubladpictogrammen, maar het kost wel wat moeite om ze toe te voegen. Open op het bureaublad My Computer en blader naar Local Disk (C:) / Program Files. Open de map van het programma waarvan je een snelkoppeling wilt maken. Probeer vervolgens het uitvoerbare bestand te vinden. Meestal eindigt de bestandsnaam op .exe, bijvoorbeeld firefox.exe. Klik met de rechtermuisknop op dit bestand en kies voor Create Link. De snelkoppeling staat nu onderaan de huidige map. Je sleept dit pictogram met ingedrukte muisknop vanuit de verkenner naar het bureaublad. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op het bureaubladpictogram en kies voor Rename. Je wijzigt de naam van de snelkoppeling door de toevoeging .exe weg te halen.

Windows programmas draaien zonder Windows 15
Tip 14 Met een beetje moeite voeg je een snelkoppeling aan het bureaublad toe.

 

Bron : ComputerTotaal