Hou controle over jouw Windows 10 Installatie !

      Reacties uitgeschakeld voor Hou controle over jouw Windows 10 Installatie !

Controle over Windows article logo

Sinds de nieuwste versie van Windows 10, de Creators Update, is er weer het een en ander veranderd qua update-, veiligheids- en privacy-opties. Volgens Microsoft zijn de opties nu duidelijker en makkelijker te vinden en heb je als gebruiker meer controle. Maar is dat ook zo? Wij nemen je mee langs de nieuwe functies en laten je zien hoe je de controle over Windows terugkrijgt.

Beveiliging.

De Creators Update is tegen de tijd dat je dit leest al verschenen. Via Windows Update is deze update automatisch uitgerold, maar je kon hem ook al eerder los downloaden. Heb jij de update nog niet? Ga hiernaartoe en gebruik de Media Creation Tool om de iso van de Windows 10 Creators Update op dvd te branden of op een opstartbare usb-stick te zetten. Hiermee kun je je huidige versie bijwerken naar de nieuwste versie.

Defender openen

De Windows 10 Creators Update biedt een verbeterde manier om je computer te beveiligen. Microsoft heeft Windows Defender uitgebreid, en het is meteen ook het standaard antimalware-programma van Windows. Open het startmenu en typ defender, nu verschijnt het pictogram naar het nieuwe Defender bovenaan in de zoekresultaten.

Uitgebreider

De software heet officieel nu Defender-beveiligingscentrum. Waar het voorheen alleen een malwarescanner was, omvat het nu meer: het is een complete beveiligingsomgeving voor Windows 10 geworden. Niet alleen kun je vanuit het Defender-beveiligingscentrum een scan starten van je systeem en word je op de hoogte gehouden van een potentieel gevaarlijk bestand, je ziet ook of je firewall goed is ingesteld. Daarnaast worden in het Defender-beveiligingscentrum ook zaken als de ‘gezondheid’ van je computer weergegeven.

Controle over Windows 01
Defender vind je terug in het startmenu.

Controle over beveiligingcentrum

Al deze zaken in het beveiligingscentrum kun je zelf aanpassen. Defender draait weliswaar voornamelijk op de achtergrond, maar je kunt nog steeds handmatig een malwarescan uitvoeren of de firewallinstellingen aanpassen. Het voordeel van het Defender-beveiligingscentrum is dat wanneer je iets aanpast in bijvoorbeeld je firewall of de malwarescanner uitschakelt, dit direct wordt aangegeven met een waarschuwing in het Defender-beveiligingscentrum. Je ziet ook een melding rechtsonder in beeld op de taakbalk. Als een softwareprogramma probeert je firewall uit te schakelen of een poort wil openen, dan komt daar ook een melding van tevoorschijn. Je wordt dus voldoende gewaarschuwd.

Controle over Windows 02
In het hoofdscherm van het Windows Defender-beveiligingscentrum zie je direct of er iets met je systeem aan de hand is.

Ander antiviruspakket

Je bent natuurlijk niet verplicht om de ingebouwde malwarescanner of firewall van Windows 10 te gebruiken. Zodra je zelf een virusscanner installeert, dan wordt de door Windows 10 aangeboden beveiliging uitgeschakeld en zie je in het overzichtsscherm van het Defender-beveiligingscentrum dat software van derden wordt gebruikt. Gek genoeg staat er in het hoofdscherm niet direct welke software dat dan is, je moet op de link Antivirusproviders weergeven klikken, waarna het ‘oude’ configuratiescherm wordt geopend en je bij het onderdeel Beveiliging kunt zien welk antiviruspakket je hebt nadat je dat onderdeel hebt uitgeklapt. Aardig omslachtig dus.

Controle over Windows 03
In Windows 10 Creators Update moet je ver zoeken om te zien welk antiviruspakket voorrang heeft op Windows Defender.

Slecht geïntegreerde firewall

Hoewel de firewall van Windows 10 goed werkt, gaat het aanpassen van regels nog wel op de oude manier. Dat wil zeggen: de bureaubladversie van de Windows Firewall wordt dan geopend in plaats van dat dat onderdeel in de zogeheten Modern UI van Windows 10 Creators Edition zichtbaar wordt. Als je bijvoorbeeld in het Defender-beveiligingscentrum bij Firewall- en netwerkbeveiliging klikt op de optie Een app toestaan door de firewall, wordt de ouderwetse weergave getoond. We verwachten dat dit op termijn nog wordt rechtgetrokken.

Controle over Windows 04
De firewall in Windows 10 Creators Edition bestaat nog uit een uit en nieuw venster.

Privacy

Controle over Windows 05

Verzamelwoede

Privacy en Windows 10: ze gaan eigenlijk niet goed samen. Hoewel Microsoft juist probeert om de overstap naar Windows 10 Creators Update zo makkelijk mogelijk te maken – ook vanaf eerdere versies van Windows – moet je er als gebruiker van het nieuwe besturingssysteem toch aardig wat privacy voor opgeven.

Privacy-instellingen

Tijdens de installatie van de Creators Update kun je al wat standaardinstellingen met betrekking tot het verzamelen van gegevens instellen. Dat zijn lang nog niet alle opties. Wat er allemaal over/van jou wordt verzameld, vind je bij Instellingen / Privacy. Hier is een aantal dingen veranderd sinds de Creators Update. Microsoft noemt bepaalde opties net wat anders, en er zijn wat meer instellingen die betrekking hebben op wat je wel niet met Microsoft/Windows 10 wilt delen. Nieuw is bijvoorbeeld de optie Algemeen / Windows het starten van apps laten traceren om de resultaten voor Start en Zoek te verbeteren. De omschrijving van deze functie is wat onduidelijk, maar het komt erop neer dat vaak opgestarte apps eerder in de zoekresultaten tevoorschijn komen als je een bepaalde app zoekt.

Controle over Windows 06
De mogelijkheden om privacy-opties uit te schakelen tijdens de installatie zijn vrij beperkt.

Advertentie-opties

We vinden bij Algemeen nu ook de mogelijkheid om reclames te tonen afhankelijk van welke apps je gebruikt. De optie Apps reclame-id laten gebruiken om advertenties meer op uw app-gebruik af te stemmen zorgt ervoor dat advertenties in Windows 10 – en dan met name in het startmenu – zijn afgestemd op het type app dat je gebruikt. Bijvoorbeeld: gebruik je de Facebook-app, dan is de kans groot dat je daarna in het startmenu een advertentie of app-aanbeveling te zijn krijgt voor Facebook Messenger. Je hebt geen enkele controle over wat voor advertenties je precies te zien krijgt, de personalisatie hiervan is alleen aan of uit te zetten.

Overvloed aan opties beteugelen

Het grote nadeel van Windows 10 is en blijft dat er op te veel plekken functies omtrent privacy in- en uitgeschakeld kunnen worden. Hierdoor is het soms lastig om te bepalen welke functies nu wel of niet nuttig voor je zijn. Veel softwaremakers spelen handig in op de behoefte van Windows 10-gebruikers om al die privacygevoelige opties in één keer uit te schakelen. En ondanks eerdere beloftes van Microsoft om de instellingen wat duidelijker te maken, kun je als gebruiker van Windows 10 nog steeds niet vanuit het besturingssysteem zelf alle privacy-opties in één keer op de veiligste stand instellen.

Gelukkig kan dit wel met gratis software van derden. Dergelijke tools bieden je de mogelijkheid om met een enkele druk op de knop alle privacy-functies op de veiligste stand te zetten. Wij kunnen de je tool W10Privacy aanraden. Dit is een uitgebreide tool, die ook nuttige informatie geeft over wat iedere optie precies inhoudt en wat voor effect het uitschakelen van die functie kan hebben op het functioneren van Windows 10. En wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kan W10Privacy ook nog extra firewallregels instellen die ervoor zorgen dat eventuele privacy-opties die per ongeluk toch weer worden ingeschakeld, geen gegevens naar Microsoft kunnen sturen. Dat verkeer wordt dan direct geblokkeerd.

Controle over Windows 07
Met W10Privacy kun je alle functies omtrent privacygevoelige gegevens uitschakelen, bovendien krijg je duidelijke uitleg over wat die functies precies inhouden.

Microsoft en de cloud

Op veel plekken in Windows 10 zie je opties als “mijn gegevens in de cloud beheren” en “mijn locatiegegevens beheren die in de cloud zijn opgeslagen”. Het lijkt alsof er een echte koppeling is tussen Windows 10 en jouw gegevens in de cloud, maar dat is maar ten dele waar. Het beheren van je gegevens werkt namelijk alleen maar goed als jij in Windows 10 een Microsoft-account gebruikt om je bij het besturingssysteem aan te melden. Als je je aanmeldt met een Microsoft-account op je laptop en je hebt bijvoorbeeld de optie Locatieservice ingeschakeld, houdt Microsoft aan de hand van je ip-adres bij waar je je bevindt met je apparaat. Dat kan handig zijn als je de weg zoekt naar een plek in de buurt waar je bent, maar je moet je wel realiseren dat deze functie ook een geschiedenis bijhoudt van al je locaties. Daar heb jij zelf meestal niet zo veel aan, want je onthoudt doorgaans zelf wel waar je allemaal bent geweest. Onder Privacy / Locatie kun je deze functie uitschakelen, waarna er niet meer wordt bijgehouden waar je je bevindt. Een andere mogelijkheid is om de locatieservice aan te zetten op de momenten dat je het wellicht nodig hebt, maar dat je telkens de geschiedenis wist. In het instellingenscherm van Locatie kun je met de knop Geschiedenis wissen precies dat doen: die geschiedenis wissen. Dat blijft handwerk en moet je het niet steeds vergeten te doen. Een middenweg is er niet: je kunt niet gebruikmaken van Locatieservice en er dan voor kiezen om geen geschiedenis op te slaan.

Als je niet wilt dat Windows ook maar iets van je opslaat in de cloud, gebruik dan een lokaal Windows 10-account, in plaats van een Microsoft-account.

Gebrekkige hulp

Waar je in eerdere versies van Windows nog met behulp van de F1-toets specifieke informatie over een bepaald onderdeel van het besturingssysteem kon opvragen, is dat in Windows 10 bijna nergens meer zo. Informatie over specifieke privacy-opties vind je er niet meer terug. Zelfs als je op de link Privacyverklaring klikt bij het onderdeel Instellingen / Privacy, kom je alleen op een webpagina terecht met algemene privacy-informatie en hoe Microsoft daar mee omgaat. En met de link Mijn gegevens beheren die in de cloud zijn opgeslagen zie je niet precies wat Microsoft allemaal van je opslaat, maar kun je alleen in- of uitschakelen of Microsoft in het geopende browservenster advertenties mag tonen. Met Windows 10 laat Microsoft je eigenlijk (veel) te veel aan je lot over, wat voor de minder ervaren gebruiker van dit besturingssysteem niet bepaald gebruiksvriendelijk is.

Apps en Accounts

Controle over Windows 08

Apps versus software

Sinds Windows 8 probeert Microsoft zijn app-store te pushen. Een app is gewoon een iets vereenvoudigd programma, dat goed geschikt is voor aanraakschermen en dat qua vormgeving meer in de stijl past die Microsoft met de zogeheten Modern UI-interface voor ogen heeft. Grote knoppen, weinig tekst en schermvullende vensters. De meeste Windows Store-apps kunnen qua functionaliteit niet tippen aan de desktopversies van diezelfde programma’s!

Controle over Windows 09
De beperkte Adobe Touch-app en de gewone desktop-versie van Adobe Reader naast elkaar.

Apps installeren

Voor het installeren van gratis apps hoef je tegenwoordig geen Microsoft-account meer te gebruiken. Ga je in de Microsoft Store op zoek naar een gratis app, dan kun je die gewoon installeren zonder in te loggen. Wil je een betaalde app gebruiken, dan moet je wel een Microsoft-account gebruiken, waaraan dan een betaalmiddel zoals een creditcard of PayPal is gekoppeld.

Aanmelden met Microsoft-account

Let wel even op als je jezelf bij de Windows Store aanmeldt met je Microsoft-account om een app te kopen. Je krijgt namelijk een melding of je jezelf gelijk bij alle apps in Windows 10 met dit account wilt aanmelden. Klik je hier direct op de knop Volgende en niet op de (niet zo opvallende) link Alleen bij deze app aanmelden, dan wordt jouw Microsoft-account vanaf dat moment bij alle Microsoft-apps gebruikt. Erg onhandig: je kunt dat niet in één keer ongedaan maken. Je moet je stuk voor stuk via de menu-instelling van de desbetreffende app afmelden.

Ben je eenmaal aangemeld bij de Windows Store dan blijf je daar aangemeld. Dat wil zeggen dat Microsoft precies bijhoudt welke apps je downloadt en installeert, dus ook de gratis apps. Als je dat niet wilt, moet je je na de aankoop van een app (of muzieknummer) afmelden. Klik daarvoor in de Store op je profielafbeelding en kies voor je accountnaam. In het pop-upvenster kies je voor je account en klik je op de link Afmelden.

Controle over Windows 10
Microsoft probeert bij het aanmelden bij de Store ook al je Windows 10-apps te koppelen aan dat account. Klik op de link Alleen bij deze app aanmelden als je dat niet wilt.

32bit-apps blokkeren

Nieuw in de Creators Update is dat je programma’s kunt blokkeren die niet uit de Store komen, via Instellingen / Apps / Apps en Onderdelen. Je hebt drie keuzes: Alle apps toestaan, Waarschuw me alvorens apps van andere bronnen dan de Store te installeren of Alleen apps van de Store toestaan. De opties zijn wat misleidend, want je blokkeert er alleen programma’s mee die nog in 32 bit zijn uitgevoerd. Voor 64bit-applicaties geldt deze beperking niet. Heb je de optie op Alleen apps uit de Store toestaan gezet, dan krijg je een melding dat het 32bit-programma niet geïnstalleerd kan worden door de beperkingen op de computer. De blokkade is overigens alleen van toepassing op de installatie van nieuwe programma’s, bestaande 32bit-applicaties die je al had geïnstalleerd kun je blijven gebruiken.

Controle over Windows 11
Deze melding krijg je bij het installeren van een 32-bits-programma als je aangeeft alleen apps uit de Store te willen.

Updates

Controle over Windows 12

Updates uitstellen

Microsoft geeft je in de Creators Update meer controle over updates. In het nieuwe Windows Update-onderdeel, dat je kunt bereiken via Instellingen / Bijwerken en beveiligen / Windows Update, klik je op de link Geavanceerde opties. De verschillende soorten updates kun je nu plannen, waardoor ze op een later tijdstip kunnen worden geïnstalleerd. Je kunt de update-opties op verschillende fronten wijzigen.

Zakelijk gebruik of thuisgebruik

Allereerst kun je bepalen in welke ‘branch’ je valt. Microsoft maakt onderscheid in updates voor algemeen gebruik en voor zakelijk gebruik. Gebruik je Windows 10 Pro vooral in een zakelijke omgeving? Dan kies je bij Branchegereedheid voor Current Branch for Business. Je kunt dan updates voor zakelijke onderdelen van Windows 10, zoals BitLocker, Remote Desktop en Windows To Go, plannen/uitstellen. Gebruik je Windows 10 vooral als gewone (thuis)gebruiker, dan kies je voor Current Branch, voor thuisgebruikers verschijnen vaker updates.

Updates uitstellen

Voor beide branchopties kun je de beschikbare updates uitstellen. Ze zijn onderverdeeld in onderdelenupdates en kwaliteitsupdates. Onderdelenupdates zijn onderdelen van Windows 10 die vernieuwd zijn of compleet nieuwe functies bieden. Dat kan een geheel nieuwe app zijn zoals Paint 3D, of een vernieuwd onderdeel van Windows 10 zoals het Defender-beveiligingscentrum. Dit type updates kun je tot maximaal één jaar uitstellen, maar dan loop je dus wel al die tijd interessante functies mis.

De tweede updateoptie is de kwaliteitsupdate, vooral toegespitst op de algemene veiligheid van Windows 10. Het omvat allerlei bugfixes, beveiligingspatches en -updates. Je mag kwaliteitsupdates tot maximaal 30 dagen uitstellen.

Controle over Windows 13
In Windows 10 Creators Update heb je meerdere opties tot je beschikking om updates uit te stellen.

Installatie uitstellen

Los van het uitstellen van de eerdergenoemde updates, kun je ook de daadwerkelijke installatie van de updates onderbreken. Als de updates eenmaal zijn binnengehaald op je pc, kun je dus de daadwerkelijke installatie ervan pauzeren. Ook dat kan natuurlijk niet oneindig, want op een gegeven moment zal die update toch geïnstalleerd moeten worden, je kunt het tot 35 dagen tegenhouden.

Gebruikstijden

De laatste optie om je updates onder controle te houden is via de optie Gebruikstijden. Gebruikstijden zijn de periodes waarop je computer het meest wordt gebruikt, bijvoorbeeld iedere dag tussen 9:00 en 18:00. Als je dat tijdsbestek opgeeft, zal Windows nooit binnen die periode opnieuw worden opgestart als een bepaalde update dat vereist.

Dat betekent overigens niet dat je daarmee verlost bent van alle problemen; je computer kan nog steeds worden herstart terwijl jij een open document nog niet hebt opgeslagen. Om dat af te vangen is er een nieuw onderdeel in Windows 10 Creators Update ingebouwd: de optie om meer meldingen te tonen als de computer opnieuw moet worden opgestart. Moet je pc voor een update bijna opnieuw worden opgestart, dan wordt het scherm grijs en krijg je de vraag of de computer nu opnieuw mag opstarten. Je kunt nu nog je documenten opslaan en de applicaties afsluiten. Ook deze melding kun je een paar keer – maar niet eindeloos – negeren.

 

Bron : ComputerTotaal