Processor demonteren om deze op te voeren ?

      Reacties uitgeschakeld voor Processor demonteren om deze op te voeren ?

Delidding is een extreme vorm van CPU’s koelen om ze extra hard te pushen oftewel overklokken. Hoe extreem? Je verwijdert de beschermende deksel van de processor en vervangt de koelpasta. Vrij riskant dus. Maar pro overklokker Roman Hartung, a.k.a. der8auer, maakt het nu een stuk simpeler zodat deze kunst binnen handbereik voor de echte diehards is. Een lesje van deze technologische magiër. Don’t try this at home.

Levensgevaarlijk

Een keertje delidding Googelen is een beangstigend beeld: je ziet scheermesjes langs vernielde CPU’s liggen en horrorverhalen van mensen die honderden euro’s hebben verloren door het verkeerd te doen. Het is echt voor de diehard overklokkers die precies weten wat ze doen en echt het uiterste van hun CPU’s eisen. Maar als je het onderste uit de kan wil halen, hebben de huidige processoren een klein probleem.

Processor demonteren om deze op te voeren 01

De vierde generatie processoren, beter bekend als Haswell, en voorganger Ivy Bridge zijn voor de meeste mensen meer dan genoeg, maar worden bij overklokken snel heet door kleinere transistors en andere koelpasta. Daarom gaan sommigen dus voor delidding. Je haalt het deksel van de processor af en vervangt de koelpasta. Vervolgens lijm je de deksel er weer opnieuw op. Dit kan al gauw een graad of 20 schelen.

Big risk, big(-ish) reward (meestal dan). Logisch dus dat er op zoek werd gegaan naar een simpelere oplossing. Daar komt Roman aan de pas. In een interview met PC Gamer vertelt hij dat ook hij weleens een paar honderd euro verloren heeft aan het mislukken van delidding. Daarom bedacht hij zo’n tweeëneenhalf jaar geleden een delid tool. Voor slechts dertig euro heb je de tool, en hij zegt zelf dat het volkomen veilig is.

Het is dan ook vrij simpel. Je doet je CPU in de Delid-Die-Mate, doet de schuif er bovenop en draai ‘m aan met een inbussleutel. Er is zelfs een eenvoudig filmpje voor. Vervolgens vervang je de koelpasta met iets beters en je lijmt de twee delen weer aan elkaar. De enige manier dat je het fout kan doen is als je de CPU er verkeerd om in doet.

Processor demonteren om deze op te voeren 02

Koelere processor

Dit zorgt dus hopelijk (niet altijd) voor een flink lagere temperatuur. Maar wist je dat dit niet echt een voordeel biedt qua overklokbaarheid? De meeste Haswell-processoren zijn gebonden aan een multiplier of gaan pas verder bij erg lage temperaturen. Wat dan wel het voordeel is? Dat wanneer je ‘m overklokt en hoge temperaturen aan de pas komen, je minder kans hebt op het vernielen van je CPU. Ook krijg je meer ruimte om een hoger voltage te proberen.

Al bij al is het dus echt voor de extreme hobby-overklokkers. Het advies is ook om het eigenlijk niet te proberen, voor de meeste mensen is het ‘t risico absoluut niet waard. Don’t try this at home dus. Maar interessant is het wel om te zien hoe mensen alles verzinnen om het onderste uit de kan te halen.

 

Bron : Neverstandstill