Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 !

      Reacties uitgeschakeld voor Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 !

De strijd tegen AMD wordt opgevoerd.

De processor-oorlog tussen Intel en AMD is weer terug van weggeweest. Beide fabrikanten kondigen nieuwe chips aan en stunten met prijzen. AMD gooide hoge ogen met de 16 cores 32 threads tellende Threadripper en Intel komt nu met een antwoord in de vorm van een 18 core 36 threads tellende i9.

De Core i9 Extreme Edition (i9-7980XE) is Intel’s eerste teraflops desktop pc processor ooit en kost ongeveer 1999 dollar. De chip komt later dit jaar op de markt. Er komen iets later ook minder krachtige (goedkopere) varianten op de markt: Core i9 X-series met 16, 14, 12 en 10 cores. De goedkoopste versie zal 999 dollar kosten en de duurste 16,999. Al deze chips zijn gebaseerd op Skylake en zullen verbeteringen hebben die de oudere Broadwell-E chips niet hebben. Deze versies zullen 15 procent sneller zijn in single threaded apps en 10 procent sneller.

De i9-serie krijgt de codenaam “Basin Falls” mee. Mochten deze chips nou te prijzig voor je zijn, kan je ook terecht bij de nieuwe i7-chips die het bedrijf heeft gepresenteerd. De i7 X-series zullen 339 en 599 dollar kosten. Ook is er een Quad-core i5-processor aangekondigd die voor 242 dollar van eigenaar verwisselt. Intel zegt dat deze processoren in de komende weken beschikbaar zullen zijn.

De meeste Core i9 chips zullen een bijgewerkte Intel Turbo Boost Max Technology hebben (3.0). Deze feature kijkt welke twee cores (in plaats van één in de vorige versie) het beste is en maakt deze beschikbaar voor dynamisch overklokken wanneer nodig. Ook zijn deze processoren Optane-ready. Op dit moment zijn er al 130 optane-ready moederborden die binnenkort beschikbaar zullen zijn.

Nieuwe socket

Er is echter één addertje onder het gras. Deze nieuwe 165W, 140W en 112W-chips zijn ontworpen voor een nieuwe Socket (R4). Deze 2066 pins LGA socket is compatible met slechts één Intel chipset, de nieuwe X299, al zijn er al veel X299-moederborden aangekondigd.

Intel en AMD zijn dus weer ouderwets met elkaar aan het vechten en we zullen zien wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen. Intel lijkt nogal agressief de high-end markt te claimen met de i9 en AMD wordt nu gedwongen diens 14, 12, en 10 core-veries van de Threadripper aan te moeten kondigen inclusief prijzen.

Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 01

Intel’s onthulling van de nieuwe Core i9-chips mag dan wel een van de grootste aankondigingen zijn die het bedrijf deed op Computex, maar er valt nog meer te verwachten. Het bedrijf is al druk bezig met de introductie van de opvolger, een 10 nm chip genaamd Cannon Lake. Deze zal 30 procent hogere prestaties leveren dan de huidige Kaby Lake-chips, liet een Intel woordvoerster weten.

Het bedrijf liet ook meer los over een draadloze link naar de HTC Vive VR-headset via WiGig-technologie. De HTC-Intel-samenwerking is eerder dit jaar aangekondigd op de CES. Daarnaast heeft Intel de beschikbaarheid van de Compute Card gedaan, een computer zo groot als een creditcard die in smartboards, laptops en monitoren kan worden geschoven.

Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 02
De bal ligt weer bij AMD

Kloksnelheden Core i9

De kloksnelheden liggen alweer eventjes net boven de 4GHz en de uitdaging ligt alweer een tijdje in het efficiënt kunnen gebruiken van alle extra cores die fabrikanten tegenwoordig in hun chips proppen. Wij wezen er eerder al op dat veel games nog steeds sterk leunen op één core. Intel speelt daarop in door zich te richten op “streamers”; gamers die, naast het spelen van games, ook hun gameplay capturen en broadcasten. Al deze extra software kan deze extra cores natuurlijk goed gebruiken waardoor de grote hoeveelheid cores op moderne processoren een beetje kan worden verantwoord.

Zelfs gamers worden contentmakers,” aldus Tony Vera, marketing manager bij Intel.

Aangezien de prijzen van deze nieuwe processoren behoorlijk hoog liggen, zijn deze chips niet voor iedereen weggelegd. Hieronder een overzicht van de prijzen:

Core i9-7980XE: 18-core/36-threads, $1,999

Core i9-7960X: 16-core/32-threads, $1,699

Core i9-7940X: 14-core/28-threads, $1,399

Core i9-7920X: 12-core/24-threads, $1,199

Core i9-7900X (3.3GHz): 10-core/20-threads, $999

Voor de fans met een kleinere portemonnee is er gelukkig nog de i7-lijn:

Core i7 7820X (3.6GHZ), 8-core/16-threads, $599

Core i7-7800X (3.5GHz), 6-core/12-threads, $389

Core i7-7740X (4.3GHz), 4-core/8-threads, $339

Al deze chips zijn gebaseerd op de “Skylake-X” chip behalve de i7-7740X, die heeft een Kaby Lake core onder de motorkap.

Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 03

Turbo Boost Max Technology 3.0

Een van de interessantste features van deze nieuwe generatie chips is versie 3.0 van Intel’s Turbo Boost Max Technology. De Broadwell-E-chips hadden de mogelijkheid de beste core in de fabriek te selecteren, vervolgens laat de driver het besturingssysteem applicaties koppelen aan de snelste core als er maar 1 thread kan worden gebruikt. Deze driver is compatible met Windows 7, 8.1 en 10.

De bijgewerkte versie van deze technologie is te vinden in de nieuwe lijn processoren en doet hetzelfde, maar dan met de twee beste cores in de processor.

Alleen de nieuwe zes-core en twee quad core X-series ondersteunden deze feature. In het onderstaande schema zie je wat voor prestatiewinsten je hiermee kan halen.

Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 04

Focussen op overklokken

Intel raadt af de X-serie-processoren met lucht te koelen. Het bedrijf verkoopt zelf de TS13X-cooler; speciaal gemaakt voor de 164 en 140 watt TDP’s waar deze nieuwe chips mee te maken hebben.

De TS13X gebruikt propyleen glycol om de hitte naar een 73.84-CFM-ventilator te pompen. Deze genereert daarbij een geluid tussen de 21 en 35 dBA en draait op een snelheid tussen de 800 en 2200 rotaties per minuut. Deze koeler zal tussen de 85 en 100 dollar kosten en kan apart worden aangeschaft.

Wat je moet weten over de nieuwe Intel Core i9 05

Intel zal verder per-core overclocking ondersteunen en ook het voltage per core kunnen laten aanpassen. Daarvoor kan de Extreme Tuning Utility worden gebruikt van de fabrikant. Enkele nieuwe features zijn onder andere de mogelijkheid AVX 512 ratio offsets, trim voltage control van het geheugen en PEG/DMI overclocking.

Daarnaast levert Intel ook het “performance tuning protection plan” aan. Een soort verzekering voor overklokkers. Als je je chip per ongeluk frituurt of opblaast, krijg je eenmalig gratis een nieuwe. Als je het daarna nog een keer verpest, moet je gewoon een nieuwe aanschaffen in de winkel.

De X299 chipset

Al die processorkracht is natuurlijk leuk, maar je hebt er niet zoveel aan als de chipset het niet kan bijhouden. De X299-chipset verdubbelt de bandbreedteverbinding naar de SATA 3.0-poorten door Intel’s nieuwste DMI 3.0 toe te passen. X299 kan acht SATA 3.0-poorten aanspreken en 10 USB 3.0 poorten. De voorganger, de X99 kon er “slechts” zes aansturen.

Deze nieuwe chipset kan ook tot 24 PCI Express 3.0 lanes aansturen tegenover de acht van Broadwell-E’s X99 chipset. Extra PCIE (voor dingen als NVMe-drives kunnen ook rechtstreeks worden toegevoegd aan de PCIe-lanes die rechtstreeks uit de processor komen. CPU’s met 10 cores en hoger hebben nog eens 44 PCIe 3.0 lanes beschikbaar.

De X299 ondersteunt sneller DDR4-2066 geheugen, het is alleen nog niet helemaal duidelijk hoeveel precies. Intel heeft ook de cache-hiërarchie getweakt om meer geheugen beschikbaar te maken voor individuele processoren. Intel zegt dat deze nieuwe manier van cache-geheugen een hogere “hit” oplevert waardoor de grootte van de chip kon worden beperkt zonder aan prestaties in te boeten.

Al deze informatie is natuurlijk iets om behoorlijk enthousiast van te worden. Wij zijn heel benieuwd wat moederbord-fabrikanten voor moois naar buiten zullen brengen voor deze chip.

Het is mooi om te zien dat Intel en AMD elkaar echt weer alert houden. Hierdoor houden zij elkaar niet alleen maar scherp, consumenten krijgen hierdoor de mooiste nieuwe snufjes voor niet al te hoge prijzen.

 

Bron : Webwereld.nl