Windows handmatig updaten – hoe doe je dat ?

      Reacties uitgeschakeld voor Windows handmatig updaten – hoe doe je dat ?

Om te zorgen dat je computer goed beveiligd blijft, is het belangrijk om je programma’s en besturingssysteem regelmatig te updaten. Windows 10 kan automatisch updates installleren. Maar soms is het beter om dit tussendoor ook even zelf handmatig te doen. Windows handmatig updaten doe je zo.

Automatische updates van Windows zijn handig omdat je op die manier nooit per ongeluk vergeet om je systeem up-to-date te houden. Dagelijks wordt er op de achtergrond gecheckt of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor Windows en andere Microsoft producten die op je computer staan. Deze updates worden wanneer dit kan meteen geïnstalleerd. Voor sommige updates moet je je pc opnieuw opstarten.

Wanneer er bijvoorbeeld een beveiligingslek ontdekt is of wanneer er zoals vorige week een grootschalige cyberattack wordt uitgevoerd, kun je Windows beter meteen handmatig updaten in plaats van te wachten tot de volgende automatische update. Hier laten we zien hoe.

Windows handmatig updaten

Om zelf naar de Windows Update tool te navigeren, moet je Instellingen > Windows Update gaan en op Naar updates zoeken klikken. Vervolgens wordt er meteen naar nieuwe updates voor je systeem gezocht die nog niet geïnstalleerd zijn.

Windows handmatig updaten - hoe doe je dat 1
Je kunt in Windows 10 handmatig updates installeren.

Om veiligheidsredenen is het in Windows 10 Home niet mogelijk om updates te verbergen, zodat je niet per ongeluk een belangrijke update overslaat. In Windows 10 Pro kan dit wel, dus let goed op dat je geen belangrijke updates verborgen hebt.

Installeer alle gevonden updates en start vervolgens je pc opnieuw op. Het is een goed idee om daarna opnieuw naar Instellingen > Windows Update te gaan en nogmaals naar updates te zoeken. Sommige updates kunnen namelijk betrekking hebben op een update die je zojuist geïnstalleerd hebt en daarom nog niet zichtbaar waren toen je die update nog niet had.

Patch Tuesday

Patch Tuesday oftewel Dinsdag Patchdag, is elke 2e dinsdag van de maand. Microsoft brengt dan de maandelijkse updates uit.
Op Patch Tuesday zul je dan ook de meeste en/of grootste Windows Updates op kunnen halen.
Sinds april 2016 bestaat er overigens een extra Patch Tuesday, namelijk de eerste dinsdag van de maand.
Op deze dinsdag brengt Microsoft de maandelijkse beveiligingsupdate voor MS Office uit.

Sinds Windows 8 is Adobe Flash ingebouwd in Windows. Adobe heeft hierin ook besloten om mee te gaan in Patch Tuesday, net zoals Google die met Google Chrome ook een ingebakken Flash component heeft welke geupdate kan worden door Windows Update uit te voeren.

Problemen met Windows Update

Het updaten of het zoeken naar Windows updates gaat niet altijd probleemloos.
Soms mis je een update die een wijziging in de Update Client doorvoert waardoor je niet meer kunt updaten of het werkt niet meer door andere oorzaken.

Lees dit artikel voor Windows 7 Update Probleem Oplossing

Lees dit artikel voor Windows 8(.1) Update Probleem Oplossing