Mediaspelers voor illegaal streamen worden (een beetje) verboden

      Reacties uitgeschakeld voor Mediaspelers voor illegaal streamen worden (een beetje) verboden

Mediaspelers voor illegaal streamen worden (een beetje) verboden

De mediaspelers waarmee je illegale films en series kunt streamen, zijn in strijd met het auteursrecht. Dat stelt het Europese Hof. Toch zegt Sander van Voorst van Tweakers: ,,De apparaten zelf zullen niet verboden worden”.

Op de mediaspelers zijn vaak van te voren al apps geïnstalleerd. Die zijn volgens Sander van Voorst van technologiesite Tweakers het werkelijke probleem. Via die applicaties kun je namelijk gratis films en series streamen. Van Voorst: ,,De uitspraak was te verwachten, want de spelers worden met software verkocht met leuzen als ‘nooit meer betalen voor films’. De apparaten zelf zullen niet verboden worden, dat zijn een soort computers. Je verbiedt ook geen laptops omdat je daarmee kunt downloaden. De voorgeïnstalleerde add-ons zullen daarom waarschijnlijk verdwijnen, de spelers zelf niet.”

De uitspraak was te verwachten, want de spelers worden met software verkocht met leuzen als ‘nooit meer betalen voor films
Sander van Voorst van techsite Tweakers

Het gaat om mediaspelers met Kodi, een open source-software waar iedereen aan mee kan werken. Er zijn veel verschillende apparaten die hieronder vallen, zoals de Mediaplayer X9 en de COOD E. Hierop kun je als consument de apps, die ook wel add-ons worden genoemd, installeren. Voorbeelden hiervan zijn Go Movies, Icefilms, Mashup, Istream, Yify Movies HD en Go TV. De genoemde apps zijn vaak al geïnstalleerd op de apparaten bij aankoop ervan.

Overwinning

De apparaten zelf worden al met al vermoedelijk niet verboden. Toch ziet Stichting Brein, de auteursrechtenorganisatie die al langer actie voert tegen dit type mediaspelers, het als een overwinning. De rechters geven Brein gelijk. ,,De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van beschermde werken”, aldus het Hof in de uitspraak, die definitief is.

Het is de allereerste keer dat het Hof illegaal streamen beoordeelt. De uitspraak kan nu gebruikt worden in toekomstige zaken die met auteursrechten te maken hebben. Voor mensen die een mediaspeler in bezit hebben, verandert er vermoedelijk weinig, denkt Van Voorst van Tweakers, omdat Brein zijn pijlen vooral richt op verkopers en grote uploaders.

Miljoenenschade

Hoewel de uitspraak niet meer veranderd zal worden, worden de mediaspelers nu niet meteen uit de handel genomen. De uitspraak moet namelijk nog verwerkt worden. Stichting Brein waarschuwt alle aanbieders van de spelers dat ze direct moeten stoppen met de verkoop, anders kunnen ze een dwangsom en eis tot schadevergoeding tegemoetzien. Volgens de organisatie telt Nederland zeker honderd aanbieders van dit soort kastjes.

Brein-directeur Tim Kuik raadt kopers ​a​an ​om de spelers terug te sturen en het geld terug te vragen.​

Je verbiedt ook geen laptops omdat je daarmee kunt downloaden
Sander van Voorst, Tweakers

Bron : AD

Is Kodi (voorheen XBMC) ook illegaal ?

Nee, kodi an sich is niet illegaal omdat dit out of the box “slechts” een mediaspeler is die content af kan spelen.
Pas wanneer je add-ons toevoegt die links naar illegale content bevatten maakt het illegaal, dat wil zeggen : de add-ons zijn illegaal, Kodi niet.
Gebruik je Kodi gewoon voor je eigen (gekochte) films, muziek etc ? Dan heb je niets te vrezen !

Kodi zonder illegale add-ons mag je gewoon blijven gebruiken !