Maak optimaal gebruik van de super-sneltoets F4

      Reacties uitgeschakeld voor Maak optimaal gebruik van de super-sneltoets F4

In dit artikel zetten we de functietoets F4 eens extra in het zonnetje. Sommige trucjes ken je waarschijnlijk al, maar je steekt er zeker iets van op! Door F4 op de juiste manier toe te passen, kun je bepaalde repeterende taken sneller uitvoeren en hoef je minder naar je muis te grijpen.

Stap 1: Edge

Als je F4 indrukt tijdens het internetten met Edge, wordt de adresbalk actief. Je kunt direct een websiteadres intypen en bevestigen met enter. Uiteraard kun je ook een zoekopdracht geven in je adresbalk. Standaard wordt de zoekopdracht uitgevoerd met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Deze kun je aanpassen naar Google. Hierdoor maak je in Edge van F4 een sneltoets naar de zoekmachine. Surf naar www.google.nl en klik rechtsboven in beeld op de drie puntjes. Ga naar Instellingen / Geavanceerde instellingen weergeven / Zoekprogramma wijzingen. Klik op Google zoeken en bevestig de aanpassing met de knop Als standaard instellen.

Stap 2: Afsluiten

Alt+F4 is misschien wel de meest bekende toetscombinatie. Hiermee wordt het programma (of venster) dat je voor je neus hebt gesloten. Deze toetscombinatie doet hetzelfde als het bekende Windows-kruisje, rechtsboven in je vensters/programma’s. Met SuperF4 kun je ook vastgelopen programma’s beëindigen. Het programma toont een pictogram van een schildpad in je systeemvak. Klik hierop met je rechtermuisknop en kies Options / Autostart om SuperF4. De toetscombinatie Ctrl+Alt+F4 is vanaf nu beschikbaar om een programma direct mee te beëindigen. Dit staat gelijk aan het beëindigen van een proces via Windows Taakbeheer.
Maak optimaal gebruik van de super-sneltoets F4 02
Gebruik F4 in Word om de laatst gekozen opmaak nogmaals toe te passen.

Stap 3: Word

De laatste F4-truc kan je veel tijd besparen als je een document opmaakt in Word. Wie veel teksten schrijft, weet dat het handig is om eerst de ‘broodtekst’ te schrijven en je pas later zorgen te maken over de opmaak. Helaas is het opmaken van een document altijd een hele klus. Je kunt dit proces aanzienlijk versnellen door F4 in te zetten. Selecteer bijvoorbeeld een kopje en kies de stijl Kop2. De opmaakstijl wordt toegepast op je selectie. Maak nu een nieuwe selectie van een stukje tekst waaraan je de stijl Kop2 wilt toekennen en druk op F4 om je laatstgekozen actie te herhalen. De truc werkt met alle opmaak, dus ook vet, cursief en kleurtjes.