Incassobrief van Incasso Sire ontvangen ? Pas op !

      Reacties uitgeschakeld voor Incassobrief van Incasso Sire ontvangen ? Pas op !

Incasso Sire brief ontvangen ?

Op 25 februari 2017 ontving ik een brief van Incasso Sire.
Het betrof een openstaand bedrag van XS News waarvoor de vordering uit handen gegeven zou zijn.
XS News waar ik wel eens gekeken heb voor een usenet account maar nooit aangemaakt heb zou mij dus € 7,50 in rekening brengen ?

Argwaan was gewekt en ben eens gaan onderzoeken.
Laat ik als eerste duidelijk maken dat de getoonde informatie geen schending van privacy is, aangezien alle informatie op internet te vinden is.

De brief zelf

Onderstaand is de brief in kwestie welke bestaat uit slechts 1 vodje flinterdun goedkoop papier :
incasso sire brief

Een aantal dingen vallen al op :

  • Incassobrieven zijn voorzien van een watermerk, deze niet
  • Het logo van de partij die de vordering uit handen heeft gegeven is geplaatst op de brief.
    Ook dit is zeer bedenkelijk.
  • Er kan alleen via e-mail gecommuniceerd worden, in dit geval een xsnews@incassosire.nl.
    Erg vreemd, een telefoonnummer is niet te vinden evenals de rest van de gegevens om contact op te nemen of om te zien of het bedrijf erachter wel echt is.
  • Voor een laatste aanmaning en akte van cessie wordt er “slechts” € 7,50 in rekening gebracht. Normaal gesproken krijg je ook incassokosten er bij en dat is in dit geval niet zo. Dat is wel erg lief voor een uit handen gegeven vordering.
  • De brief is niet aangetekend verstuurd.

Wat een laatste aanmaning is, lijkt mij duidelijk : Een laatste waarschuwing om te betalen voordat er stappen ondernomen worden.
Maar wat is een “Akte van cessie” dan ?

Akte van cessie :

Het kan ook gebeuren dat de schuldeiser de vordering die hij heeft op jouw doorverkoopt aan een derde. De rechtsbetrekkingen zijn dan geheel anders. De schuldeiser doet dit vaak als er geen relatie meer bestaat met de klant, en hij wil deze vordering uit zijn boekhouding hebben en afschrijven. Hij verkoopt de vordering dan aan een incassobureau. Dit gebeurt vaak voor een zeer gereduceerde prijs, bv 1/10 van de vordering.

Incassobureaus die specialiseren in dit opkopen van vorderingen zijn o.a. Lindorff en Intrum Justitia.
Dit verkopen van een vordering aan een derde heet cessie. Is er plotseling een vordering van een incassobureau, van een schuld waar je jarenlang niks meer van hebt gehoord, dan kan je er zeker van zijn dat het dan gaat om cessie.

Voor de wet betekend dit dat de originele schuldeiser voor jouw niet meer bestaat. Er is een 3de persoon, nu het incassobureau die de vorderingsrechten/plichten heeft overgenomen.

Het incassobureau is alleen verplicht dit aan jouw te melden als je er om vraagt. Dit moet je dan ook altijd doen. Dit bewijs heet de akte van cessie.

Onze ervaring is dat je hierna niks meer van het incassobureau hoort! Ze vinden dit schijnbaar te veel moeite. De akte van cessie dient aan een aantal eisen te voldoen. Er moet bv duidelijk omschreven zijn om welke vordering het gaat, en van wie de vordering afkomstig is en de naam van het incassobureau die nu de nieuwe eiser wordt.

In het onwaarschijnlijke geval dat het incassobureau je toch het juiste document opstuurt, is het je taak te controleren of ze in het bezit zijn van alle facturen die betrekking hebben op deze vordering. Je moet dit doen door kopie,s hiervan op te vragen.

OK, een cessie is dus niets anders als een opgekochte schuld door een incassobedrijf van een schuldeiser.
Dat betekend dus dat XS News de lopende betalingsachterstanden van hun klanten verkocht heeft aan Incasso Sire waarbij de originele schuldeiser (XS News dus) niet meer voor de debiteur (degene die het geld schuldig is) bestaat. Maar waarom is dan het logo van XS News dan prominent aanwezig op de brief ?
Maar dat betekend ook dat XS News hiervan weet moet hebben en dat is dus het punt : XS News zegt Incasso Sire niet te kennen en zelf ook weinig tot geen incassobureau’s inschakelt, hetgeen ook niet nodig is aangezien XS News een prepaid dienst aanbied en je dus vóóraf moet betalen voor de dienst en anders stopt het.
Echter is dit wel een “leuke” manier om mensen geld af te troggelen. Cessies zijn dus vaak jaren oude schulden.
En omdat het om een klein bedrag (€ 7,50) zal men vaak denken : Ik kan me het niet meer herinneren en ach, het is maar een klein bedrag dus laat ik maar betalen.
In mijn geval heb ik gevraagd om bewijs aan mij over te dragen, maar daarmee kwam Incasso Sire niet over de brug.
Sterker nog : ik heb gewoon nooit een XS News account gehad, dus zou het al heel knap zijn als men wel met bewijs zou komen.

Een incassobureau starten in Nederland is niet moeilijk ; iedereen kan een incassobureau starten en enkel als je een keurmerk wilt hebben zul je moeten voldoen aan een aantal regels en periodiek wordt men dan getoetst. Een keurmerk is echter niet verplicht.
Dat maakt het voor oplichters ook erg gemakkelijk. Je start out-of-the blue een incasso bureau en je verstuurd gewoon honderden van bovenstaande brieven en dan maar afwachten wie er betaald.

Verder onderzoek : De website

Goed, we gaan de website http://www.incassosire.nl bekijken.
Het valt meteen op dat er bitter weinig informatie op staat. Geen telefoonnummers, geen informatie, slechts een online formulier waar je je vraag kwijt kunt. Bijkomend opvallend punt is dat er voor een dergelijke site géén https gebruikt wordt.
Het logo (de leeuw) ben ik ook even gaan zoeken en al snel vond ik deze op een body-art shop. Gewoon gekopieerd dus.
Daarbij neemt Incasso Sire “Door drukte & onze kwaliteitsnorm” geen nieuwe incassozaken aan wat best vreemd is. Dit was overigens al het geval vóórdat deze bal aan het rollen kwam.
Daarbij is Incasso Sire onvindbaar bij Google, Yahoo en Bing wat er op kan duiden dat de site zo is ingericht dat deze niet door zoekmachines geïndexeerd mag worden alsof men niet wil dat de site gevonden wordt. Erg vreemd als je net een “bedrijf” opstart…je wilt toch klanten binnenhalen en hoe doe je dat als je site niet gevonden kan worden ?

incasso sire 1

Ah, maar wel een KvK en BTW nummer !

Overigens is het zeer amateuristisch om in je footer van de website onderstaand te plaatsen. Het lijkt er des te meer op dat dit gewoon oplichting is.
incasso sire 2

Verder ziet de website er uit alsof het snel in elkaar geflanst is met een website builder.

Als we een whois lookup uitvoeren zien we het volgende.
Het domein incassosire.nl is op 10 februari 2017 geregistreerd. Heel erg recent dus.
incasso sire 10

KvK en BTW Nummer check :

Deze nummers lijken te kloppen na een KvK en BTW Nummer check (hoewel de NL aanduiding mist op de site), dat betekend dus dat er wel iets van een bedrijf achter zit :
incasso sire 3

Volgens de gegevens hangt er ook een website aan Panaceum Consulting : http://www.panaceumconsulting.nl/

Maar als we daar naar toe browsen zien we dit :
incasso sire 4

Ook deze website is dus helemaal niets !

Maar wat is Panaceum Consulting nu precies ?
Volgens een Google zoekresultaat :
incasso sire 11

Software oplossingen op maat ? Even kijken wat de Bedrijvengids zegt :
incasso sire 12

Hmmm…hier is het een Consulting o.h.g.v. sales-activiteiten en klantgerichtheid.

Software oplossingen of Sales-activiteiten/Klantgerichtheid…beide hebben niks met incasso praktijken te maken.
Maar Incasso Sire zélf is niet bij de KvK ingeschreven, maar powered by Panaceum Consulting. Het lijkt dus op een ongeregistreerd bijbaantje.

Mocht dit daadwerkelijk een professioneel bedrijf zijn, dan is dit wel heel amateuristisch.

Verder met het onderzoek !

We gaan kijken wie de domeinen geregistreerd heeft en dat is een Marc v. d. Vegte welke ook de incassobrief ondertekend heeft.
Via LinkedIN komen we terecht bij een Mark v.d. Vegt die Director is van Incasso Visie sinds begin 2017.

Ook valt op dat Marc v.d. Vegte oprichter van Share 4 Life is….een goede doelen organisatie.
Even kijken dan maar, en jawel ! op http://www.shareforlife.nl komen we terecht op dezelfde Weebly website en onder Contact vinden we wéér hetzelfde telefoonnummer, maar nu met een ander adres.
Of dit ook oplichting is zal ik niet direct beweren, maar feit is wel dat Marc hiervan wel eigenaar is net zoals Incasso Sire en Panaceum Consulting welke wél oplichting betreft.
incasso sire 9

De website http://www.incassovisie.com is een website welke (ook) nog niet klaar is en wat opvalt is dat deze ook bij Weebly gemaakt is en de footer ook uit de bovenstaande footer bestaat. Het lijkt er op dat dit de Marc is die ook achter Incasso Sire en Panaceum Consulting zit, echter is dit niet vermeld op zijn LinkedIN profiel. Als Incasso Sire en Panaceum Consulting werkelijk erkende bedrijven zijn, zou dit ook wel in zijn profiel vermeld zijn.

Wat wel vaker naar bovenkomt is een adres : de Zomerhof 8 in Wijhe.
incasso sire 5

Ook hierboven lijkt het wederom om een snel in elkaar gefrutseld google account te gaan aangezien zo’n beetje alle relevante informatie mist.
Maar : Er is wel een mobiel nummer aanwezig !

Email onderzoeken :

Ik heb Incasso Sire een email gestuurd met daarin de vraag om mij te voorzien van bewijsstukken dat ik een XS News account zou hebben en waarvoor ik betaalplichtig zou zijn.

Onderstaand antwoord kreeg ik retour :

incasso sire 6

Erg merkwaardig weer. De vraag “Heeft u nooit een abonnement bij XS News gehad?” is eigenlijk best lachwekkend.
De vordering is door XS News toch uit handen gegeven en daarmee zou toch ook alle relevante informatie overgedragen moeten zijn ?
Nu schemert door dat Incasso Sire het zelf ook niet zeker weet. Bewijsstukken komen ze niet mee aanzetten.

En vervolgens afsluiten met “Mvg, Incasso Sire”…geen persoonsnaam, geen nette Email Handtekening, geen contact informatie. Helemaal niets.
Daarbij spellen ze ook mijn achternaam nog eens verkeerd 🙂

Ik heb het email bericht onderzocht en dit is verstuurd vanaf een direct-adsl.nl adres 77.161.243.7 met een laptop genaamd “LAPTOPI9I5IBD9”.

Een direct-adsl verbinding is zo goed als altijd een consumenten verbinding, geen zakelijke internet verbinding. En daarbij de laptopnaam in de default installatienaam laten staan als zakelijke computer is ook erg amateuristisch.

Even kijken naar de kosten

Volgens de brief gaat het om € 7,50 die openstaat. Nu heb ik gewoon echt geen XS News account, maar stel dat dat wel zo zou zijn.
Dan gaat het om wel meer geld dan € 7,50 aangezien ik nog nooit iets aan XS News betaald heb.
De openstaande termijn bedragen zouden zich op moeten stapelen, maar er staat slechts € 7,50 open.

Daarbij valt op dat er naast de € 7,50 géén incassokosten in rekening worden gebracht en nóg vreemder : het gaat volgens de brief om een laatste aanmaning.
Een laatste aanmaning wordt altijd nog door de instantie verstuurd waaraan men geld verschuldigd is. Pas als aan de laatste aanmaning geen gehoor wordt gegeven, kan een instantie er voor kiezen de vordering uit handen te geven. Vanaf dat moment wordt het een incasso zaak met incassokosten en alles er op en er aan. Niet op deze manier.

Update 26-2 #1

Na een minder vriendelijke email van mij naar Incasso Sire, kreeg ik wederom antwoord terug.
Volgens hun gegevens was er een XS News account aangemaakt op een e-mail adres dat ik al dik 10 jaar niet meer gebruik.
Ook wisten ze een bankrekeningnummer op te noemen (een deel ervan) maar dat is niet mijn rekening nummer.
Wat ook opviel is dat het emailtje afkomstig is van een hotmail adres wat namens Incasso Sire mails verstuurd :
incasso sire email 2

Het email adres heb ik 10 jaar geleden inderdaad voor het laatst gehad. Het bankrekening nummer zegt mij niets en het feit dat er een deel afgeschermd wordt, betekend dat Incasso Sire waarschijnlijk ook maar een wilde gok doet.

Dit zou betekenen dat ALS ik al een XS News account had, dit account minimaal 10 jaar geleden aangemaakt zou moeten zijn.
Daarbij hebben ze wéér mijn naam in het mailadres fout gespeld.
Als dit werkelijk om iets van minimaal 10 jaar terug zou gaan, dan had XS News mij toch al een brief kunnen sturen ?
En na 10 jaar lijkt mij dat de opgelopen kosten toch wel iets meer zouden zijn dan € 7,50 toch ?
Ik heb geantwoord dat Incasso Sire moet stoppen met deze onzin omdat ik er anders politie werk van maak en hun zal aanmelden bij de Autoriteit Persoonsbescherming i.v.m. het mailen over vertrouwelijke zaken via een hotmail account.

Update 27-2 #1

Vanmorgen wéér een mail ontvangen, dit keer maar liefst van het Management van Incasso Sire.
Daarbij valt op dat deze mail verstuurd is vanaf dezelfde laptop waarmee ook de andere mails van de “medewerkers” verstuurd zijn.
Management en medewerkers maken gebruik van dezelfde computer ? Lijkt me heel sterk !
incasso sire email 3-1

Dat deze mail vanaf dezelfde laptop gestuurd wordt kunnen we zien aan de internet headers van de mail
De laptop is wederom LAPTOPI9I5IBD9:
incasso sire email 6

Er is geprobeerd om mij te bellen, maar “volgens mij heb ik niet het correcte nummer” en of ik deze even kan sturen.
Dat Marc niet het juiste nummer heeft kan kloppen, dat heb ik namelijk nooit ergens achtergelaten dus hij kán mijn nummer helemaal niet hebben.

Daarop heb ik onderstaande mail terug gestuurd :
incasso sire email 4

En al vrij snel kreeg ik antwoord :
incasso sire email 5

Goh…nu wordt de informatie van XS News in twijfel getrokken en zien ze af van alle incasso zaken die hierop betrekking hebben, inclusief die van mij ?
Om nog enigszins professioneel over te komen, wil Marc toch graag telefonisch in contact komen om verheldering te geven.
Dat kan hij op zijn buik schrijven aangezien alles nu glashelder voor mij is.

Wat ondertussen ook opvalt is dat elke vraag die ik stel ontweken wordt en onbeantwoord blijft. Men komt steeds met iets terug om de focus te verleggen maar wat uiteindelijk juist méér vragen aan mijn kant oplevert.

Misschien dat ik nog contact opneem met XS News om te vragen of dit werkelijk gaande is.

CASE CLOSED ! 🙂

Update 27-2 #2

Ik heb toch de moeite genomen om even naar XS News te bellen en de vraag daar neer te leggen.
Na ruim een half uur in de wacht te hebben gestaan kreeg ik een vriendelijke meneer te spreken.
Na de vraag wat ik met de Incasso Sire brief moest doen kreeg ik als antwoord : verscheuren en weggooien.
Klare taal toch ?
Het is nu wel zeker dat het, wederom, om oplichtingspraktijken gaat.

De brief kun je dus gewoon weggooien, niets mee doen.
Heb je toch betaald ? Doe dan aangifte bij de politie, probeer te mailen naar xsnews@incassosire.nl met het verzoek je geld terug te vorderen.
Of bel Marc plat op het nummer dat op het screenshot hierboven van Panaceum Consulting staat (dit nummer moet kloppen aangezien Marc mij middels mail gevraagd heeft contact met hem op te nemen op dit nummer.

Update 27-2 #3

Ondertussen is de website http://www.incassosire.nl ook aangepast.
Het mag duidelijk zijn dat onze Marc v.d. Vegte zich in het nauw gedreven voelt ondertussen.
XS News zegt namelijk helemaal geen vorderingen uit handen te hebben gegeven en Sire helemaal niet te kennen.
incasso sire 8

Update 28-2 #1

Tros Radar meld sinds gisteren op haar website dat het gaat om een misverstand.
Ik vind persoonlijk dat dit wel erg makkelijk en kort door de bocht is aangezien het hier bovenstaande getuigd van een dusdanig amateurisme dat dit geen vergissing kan zijn.
Hoe verklaart men dan dat ik een incassobrief krijg voor een account wat ik nooit heb gehad op een email adres wat al dik 10 jaar niet meer actief is ?
En het rekeningnummer is geblokkeerd ? Dat is toch geen manier van werken ?
Ik heb een reactie bij Radar geplaatst en deze werd binnen een half uur verwijderd. Vandaag nog een nieuwe reactie geplaatst met de vraag om opheldering.

Krijg je een brief van XS News over een openstaande vordering? Je hoeft de rekening niet te betalen!

‘Uit onze administratie is gebleken dat u de onderstaande vordering van XS News ondanks haar eerdere betaalverzoeken via e-mail nog niet heeft betaald. U bent hierdoor in verzuim. Middels deze brief verzoeken wij u nogmaals de volgende vordering te voldoen’, staat onder meer in het bericht. (Bekijk de volledige brief in de afbeelding boven dit artikel).

Misverstand

Radar ontvangt verschillende berichten van ontvangers die niet op de hoogte zijn van een betalingsachterstand, en ook de Fraudehelpdesk kreeg meldingen over de brief. Een Radarforumgebruiker schrijft: ‘Ik heb ook een brief ontvangen maar wij hebben ook geen openstaande rekeningen bij XS News’.

Zowel XS News als het incassobureau Panaceum Consulting laten aan Radar weten dat het gaat om een misverstand. De partijen hebben in het verleden samengewerkt, de vorderingen zouden abusievelijk verstuurd zijn. Heb je een brief ontvangen? Dan kan ‘ie dus (zonder te betalen) de prullenbak in!

Het incassobureau laat verder weten ontvangers nog te mailen. Er kan inmiddels geen geld meer worden overgemaakt; het rekeningnummer is geblokkeerd. Wie al betaald heeft kan het geld terugkrijgen.

Conclusie

Hoewel Marc v.d. Vegte (als dit werkelijk de persoon achter deze kwestie is) erg zijn best heeft gedaan om professioneel over te komen, valt ie op heel veel punten door de mand.
Met termen als Akte van cessie waarbij het heel erg lijkt alsof het écht overgedragen is probeert hij overtuigend over te komen.
En inderdaad : op het eerste gezicht dacht ik inderdaad dat het echt was. Maar even verder kijken levert dan al vrij snel de nodig informatie op.
En daarbij : een aanmaning én akte van cessie in 1 brief is wel knap gevonden !
Bij een aanmaning krijg je nog een laatste kans om te betalen vóórdat de vordering uit handen gegeven wordt. En deze brief is een laatste aanmaning waarbij de vordering al uit handen gegeven is. Dat kan niet.

Amateuristische website(s), een zeer belangrijke brief die niet aangetekend verstuurd is, geen andere mogelijkheid dan email om contact op te nemen, geen contactpersonen, helemaal niets, duidt er aan alle kanten op dat het om oplichting gaat.

Ik heb de afzender van bovenstaande mail (waarschijnlijk dus Marc v.d. Vegte) beantwoord en gesommeerd binnen 2 werkdagen met bewijsstukken te komen die aantonen dat ik een XS News account heb, dat ik betaalplichtig ben en bewijs waaruit blijkt wanneer het abonnement gestart is en dat deze nog steeds loopt. Krijg ik geen antwoord, dan draag ik alle informatie over aan de politie aangezien na rondvraag is gebleken dat veel meer mensen deze brief hebben ontvangen.

Na wat heen en weer gemail waarbij al mijn vragen ontweken worden en onbeantwoord blijven, lijkt onze Marc van Incasso Sire dan toch te zwichten door te melden dat Sire de vorderingen van XS News in twijfel trekt en daarom alle vorderingen laat vallen.

Navraag bij XSNews wijst uit dat de verzonden brieven nep zijn en er dus geen vorderingen lopen.

En Tros Radar houdt het er op dat het om een misverstand gaat, maar verwijderd wel kritische reacties op dit topic op de Radar site.

Helaas (in mijn ogen) kan iedereen in Nederland een incasso bureau beginnen, of je er nu verstand van hebt of niet, goede bedoelingen of niet.
En daar zit denk ik ook de pijn. De eenvoud om een incasso bureau te starten maakt oplichting dan ook zo kinderlijk eenvoudig !

Vooralsnog ben ik van mening dat het om oplichting gaat en niet slechts een misverstand. Tot ik daadwerkelijk bewijzen heb dat het inderdaad om een misverstand gaat, zal ik dit artikel laten staan en aanvullen met nieuws en meer bewijs.
Mocht jij aanvullende informatie hebben, stuur dit dan op onderstaand mail adres door.

Heb jij ook een brief ontvangen of mocht je naar aanleiding van dit artikel nog aanvullende informatie hebben of onjuistheden gezien hebben, neem dan contact op via info@icttipsandtricks.nl