Netflix downloads, waar moet je rekening mee te houden ?

      Reacties uitgeschakeld voor Netflix downloads, waar moet je rekening mee te houden ?

Netflix heeft de optie om films en series offline op te slaan, zodat je bijvoorbeeld onderweg kunt kijken zonder je databundel extra te belasten. Maar waar moet je op letten?

Netflix downloads

Het was een langverwachte en veelgevraagde functie die Netflix aan de app heeft toegevoegd. Iedereen met een Netflix-abonnement kan nu video’s opslaan en later zonder internetverbinding bekijken. Dat was voorheen niet mogelijk, wat voor veel mensen toch een drempel vormde om zonder wifi te streamen. Dat kost namelijk data uit de mobiele bundel en niet iedereen zit even ruim in zijn GB’s.

Voortaan kun je dus Netflix-video’s offline opslaan en heb je dat probleem niet meer. Daarvoor heb je de meest recente versie van de Netflix-app voor iOS nodig. Op de Mac(Book) werkt het niet. Hieronder leggen we uit hoe Netflix offline precies werkt en waar je op moet letten.

Netflix-offline-1

1. Let op je data

Dat je nu films en series kunt downloaden, betekent niet dat je niet meer op je data moet letten. Een video van Netflix binnenhalen kost namelijk net zoveel data als het streamen van de video. Zorg dus altijd dat je een betrouwbare wifi-verbinding hebt, zo voorkom je dataverbruik uit je mobiele bundel.

2. Check het aanbod

Netflix biedt niet het complete aanbod als download aan. Dat heeft te maken met de verschillende licentierechten van de streamingdienst. Gelukkig zijn er al heel veel video’s wél beschikbaar. Wil je zien welke titels je offline kunt kijken, tik dan linksboven in de app op het menu-icoon en kies ‘Beschikbaar voor downloaden’. Netflix toont films en series op basis van titels die al in je kijklijst staan, maar bijvoorbeeld ook titels die populair zijn. Met de zoekknop kun je zelf naar video’s struinen.

Netflix-offline-2Netflix-offline-3Netflix-offline-4

In de Netflix-app wordt duidelijk aangegeven of een film of serie beschikbaar is als download. Tik op een titel en er verschijnt een ‘Downloaden’-knop. Bij films staat die onder de beschrijving van de film, naast de knoppen voor ‘Mijn lijst’ en ‘Delen’. Bij series staat het icoon naast de afleveringen. Kies je voor ‘Downloaden’, dan start hij meteen. Tijdens het downloaden kun je hem nog stopzetten door op de blauwe balk te tikken die verschijnt en vervolgens achter de titel op het stop-icoon te tikken, waarna je de download annuleert.

4. Videokwaliteit en opslagruimte

Hoe groot de video is die je downloadt, hangt af van verschillende factoren. Een video met lange speelduur vereist meer ruimte dan een kortere video. Ook is er verschil in de kwaliteit waarin je films en series downloadt. Dit kun je zelf instellen.

Ga naar de instellingen van de app en kies onderin voor ‘App-instellingen’. In het volgende venster zie je verschillende opties voor downloads. Normaliter staat ‘Alleen via wifi’ ingeschakeld, maar je kunt ook kiezen om te downloaden vanuit je databundel. Het kan geen kwaad om dit te checken. Tik op ‘Beeldkwaliteit’ om te kiezen voor ‘Standaard’ (downloadt sneller en gebruikt minder opslag) of Hoger (gebruikt meer opslagruimte).

Netflix zegt niet wat de resolutie precies is en wat de verschillen zijn. Ex Machina nam bij ons op standaard-kwaliteit 449,6MB in beslag en op hogere kwaliteit 1,1GB. Een aflevering van House of Cards (50 minuten) was op SD 221,6MB en op HD 234,7MB. Een standaardgrootte voor video’s is er niet.

Netflix-offline-5Netflix-offline-6Netflix-offline-7

Video’s die je hebt opgeslagen, kun je alleen maar met de Netflix-app bekijken. De content is zodanig beveiligd dat je ze niet met een andere app kunt zien of dat je ze naar andere apparaten kunt overzetten. Het werkt als het ware als muziek downloaden op Spotify. Via de instellingen van Netflix kun je op ‘Mijn downloads’ tikken om te zien wat je allemaal hebt gedownload. Je kunt ze van hieruit bekijken of verwijderen via de ‘Bewerken’-knop rechts bovenin.

6. Houdbaarheidsdatum

Elke video die je op Netflix downloadt, heeft een verlooptijd. Films en series die in minder dan zeven dagen verlopen laten in ‘Mijn downloads’ zien hoeveel tijd je nog hebt om te beginnen met kijken. Voor sommige video’s geldt dat als je begonnen bent met offline kijken, je ze daarna in 48 uur moet hebben afgekeken. Ook hiervan zie je hoeveel uur er nog over is in de downloads-sectie. Komt die tijd op nul, dan zal Netflix de film of aflevering automatisch wissen.