Een screenshot maken in Mac OS X

      Reacties uitgeschakeld voor Een screenshot maken in Mac OS X

Hoe maak ik een screenshot in Mac OS X ?

Soms is het handig om te weten hoe je een schermafbeelding (schermafdruk, screenshot) moet maken van je Mac. Vooral bij problemen met je Mac krijg je regelmatig de vraag om een schermafbeelding te maken om deze vervolgens door te sturen.

In OS X heb je de mogelijkheid om standaard een schermafbeelding te maken van je gehele scherm, een gedeelte hiervan of een bepaald venster. Deze schermafbeeldingen kun je maken met toetscombinaties, hoe lees je in onderstaande procedure.

Volledig schermafdruk maken

shift⇧ + cmd⌘ + 3
Deze toetsencombinatie maakt onmiddellijk een schermafbeelding van het gehele scherm.

mac-osx-screenshot-maken

Schermafdruk van een bepaald gebied

shift⇧ + cmd⌘ + 4
Hiermee kun je een bepaald gebied op het scherm selecteren waarvan een schermafbeelding moet worden gemaakt. Dit kan met een kader, deze kun je activeren door je muisaanwijzer te plaatsen, klikken, vasthouden en slepen. Zodra je los laat is de schermafbeelding gemaakt.

Schermafdruk van een bepaald element

shift⇧ + cmd⌘ + 4 + spatie
Met deze toetscombinatie kun je een schermafbeelding maken van een interface element bijvoorbeeld de menubalk, het dock, iconen, vensters, etc. Na het activeren verschijnt er een fototoestel, plaats deze op het element en klik om de schermafbeelding te maken.

De gemaakte schermafbeeldingen worden standaard automatisch op het bureaublad geplaatst. Door het toevoegen van de ctrl^-toets aan de bovenstaande toetscombinaties wordt de afdruk op het OS X klembord geplaatst, deze kun je weer plakken in ieder willekeurig programma met de toetscombinatie cmd⌘ + V.

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=VSxqv2WsCs0″ ]

Touchbar Screenshot maken !

Wist je dat je op de nieuwe MacBook Pro met een touchbar een screenshot van die touchbar kunt maken ?
Volg de handelingen in dit artikel om dit te doen !