Tips voor het gebruik van de Windows 10 verkenner

      Reacties uitgeschakeld voor Tips voor het gebruik van de Windows 10 verkenner

Hulp voor Verkenner in Windows 10

Windows 10 blinkt niet uit in de offline ondersteuning. Bij een groot deel van de helpfuncties word je namelijk gewoon via een linkje doorgestuurd naar een zoekopdracht in Bing. Hier vind je de beste tips om het meest uit de Windows Verkenner te halen.

De Windows Verkenner is en blijft een essentieel en veelgebruikt onderdeel van Windows. Ook in Windows 10 is er ten opzichte van Windows 7 en in mindere mate van Windows 8.1 niet zo heel veel veranderd.

Het lint

Het lint – de nieuwe balk bovenaan veel vensters van Windows in de klassieke desktopweergave – is een belangrijk onderdeel van de Verkenner. Standaard staat het lint echter uit. Het lint kun je weergeven door bovenin de balk in de Verkenner met de rechtermuisknop te klikken en het vinkje weg te halen bij Lint minimaliseren.

windows-10-verkenner-2

windows-10-verkenner-2

 

Eenmaal het lint in beeld heb je sneller toegang tot de onderdelen van de Verkenner. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker de weergave van de items in de map aanpassen. Onder het tabblad Beeld vind je daar de nodig opties voor terug. Je kunt bijvoorbeeld snel de grootte van de pictogrammen aanpassen, door te kiezen voor Extra grote pictogrammen (handig voor previews van foto’s en afbeeldingen), Lijstweergave (om een snel overzicht te krijgen van de bestandsnamen, datums en grootte) of Inhoud (om bestanden te sorteren op type en soort).

 

windows-10-verkenner-3

 

Wil je zien hoe je wijziging eruit komt te zien in de lijst met bestanden, dan hoef je alleen maar met je muis over een van de items te gaan, en je ziet de wijzigingen direct in beeld. Pas wanneer je een bepaalde optie echt hebt geselecteerd, worden de wijzigingen doorgevoerd.

 

Grotere previews

Soms kan het ook handig zijn als je een volledige preview van bestanden kunt bekijken. Bijvoorbeeld een pdf-bestand, Word-document of Excel-sheet. Ook dat is mogelijk. Het voorbeeld verschijnt dan in een groot formaat aan de rechterkant van de Windows Verkenner. Om dit in te stellen klik je vanuit het tabblad Beeld op het item Voorbeeldvenster.

 

windows-10-verkenner-4

 

In het voorbeeldvenster kun je een preview zien van een pdf.

windows-10-verkenner-5

 

Heb je een Word-document als preview? Dan kun je zelfs de teksten eruit kopiëren. Het document zelf bewerken is vanuit de preview-functie niet mogelijk.

 

De optimale instellingen

Net als bij de vorige versies van Windows, wordt ook in Windows 10 het meest minimale aan instellingen voorgedefinieerd. Dat is vervelend, want op die manier worden best nuttige zaken als bestandsextensies, verborgen bestanden en mappen en menu’s altijd verborgen. Microsoft heeft ooit besloten dat bestandsexensies niet nodig zijn en dat gebruikers aan de hand van de previews of thumbnails van documenten wel konden achtehalen om wat voor type bestand het gaat. In de praktijk wil je echter wel kunnen zien met wat voor type bestand je te maken hebt, al was het alleen maar omwille van veiligheidsredenen. Dat kan via de knop Opties onder het tabblad Beeld. Schakel dus altijd de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen uit.

 

windows-10-verkenner-6

 

Soms kan het – zeker als je voldoende kennis van Windows hebt – handig zijn dat je ook verborgen mappen en bestanden kunt zien. Die optie staat ook in Windows 10 standaard uitgeschakeld, maar daardoor mis je een hoop zaken in de Verkenner als je bladert door je computer. Haal het vinkje weg bij Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen en ook bij de optie Verborgen bestanden en mappen zet je het vinkje op Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven. Nu worden Windows-bestanden weergegeven en kun je ook de ‘verstopte’ mappen in de Windows-directory’s bekijken. En voor het oplossen van problemen kan dat zeker handig zijn.

Bestanden die van oorsprong verborgen waren maar door deze instellingen weer zichtbaar worden, hebben overigens een ander kleurtje: ze zijn wat lichtergeel dan de normale mappen. En dat is handig, want zo zie je in een oogopslag welke mappen welke mappen ‘normale’ mappen zijn, en welke de verborgen.

 

windows-10-verkenner-7

Weg met Snelle toegang

Een van de nieuwe functies in de Windows 10-Verkenner is de optie Snelle toegang. Hiermee kun je – vanuit de bovenste pictogrammen – snel naar een van de vaste onderdelen van het besturingssysteem, zoals de map Afbeeldingen, Downloads, Bureaublad en Muziek en kun je onlangs geopende bestanden sneller openen, omdat ze ook hier worden weergegeven.

windows-10-verkenner-8

Die pictogrammen nemen echter ook de nodige ruimte in beslag, waardoor de rest van de mappen op je computer verder naar onderen worden geplaatst. Wil je een opgeruimde Verkenner-interface en gebruik je de standaardlocaties niet? Dan zet je ze als volgt uit:

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Snelle toegang, links bovenin de Verkenner, en kies voor Opties. Haal vervolgens de vinkjes weg bij Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang.

windows-10-verkenner-9

Er is echter wel een nadeel: de koppelingen naar de standaard Windows 10-mappen blijven wel staan: Bureaublad, Downloads, Documenten en Afbeeldingen. Helemaal uitschakelen kan dus niet. Ook zal de Verkenner altijd deze mappen als eerste in beeld tonen. Als je ook dat niet wilt, maar gewoon in de standaardmappen van Deze Computer terecht wilt komen, ga dan als volgt te werk:ga via het tabblad Beeld naar de knop Opties. Open het tabblad Algemeen en bij de optie Verkenner openen in kies je voor Deze pc in plaats van Snelle toegang.

windows-10-verkenner-10

De Verkenner begint nu voortan gewoon bij Deze Computer, in plaats van Snelle toegang.