Apple Carplay : Het complete overzicht

      Reacties uitgeschakeld voor Apple Carplay : Het complete overzicht
Carplay is Apples slimme manier om de iPhone (5 of nieuwer) in de auto te gebruiken. Het is een besturingssysteem voor auto’s dat het gemakkelijk maakt om telefoongesprekken te voeren, te navigeren, muziek te luisteren en berichten te raadplegen met een druk op de knop of een enkel stemcommando. CarPlay ondersteunt standaard Siri en kan met Nederlandse spraak worden bediend.carplay

Apple CarPlay bedienen

CarPlay is verwerkt infotainmentsystemen van diverse auto’s en heeft een scherm waarop apps staan. Je kan via dit touchscreen selecteren wat je wil, maar het is ook mogelijk stemcommando’s te gebruiken, bijvoorbeeld via een speciale toets op het stuur van de auto. CarPlay werkt samen met Siri, Apples persoonlijke assistent op de iPhone en iPad.

Siri helpt met het doorspitten van contacten, het lezen van inkomende berichten en het beantwoorden van telefoontjes en andere meldingen. Omdat Siri alles opleest, kunnen chauffeurs hun ogen op de weg houden, wat voor meer veiligheid in het verkeer moet zorgen.

carplay-mercedes-5

Apple CarPlay review: dit kun je ermee in Nederland

Pioneer AVIC-F77DAB is een prijzig, maar veelzijdig inbouwsysteem dat eenvoudig is te gebruiken en overweg kan met vrijwel alle mediaformaten en audiobronnen. Je kunt het systeem prima opzichzelfstaand gebruiken dankzij de ingebouwde navigatie en brede ondersteuning. De toevoeging van CarPlay moet je vooral zien als een extraatje: je hebt er toegang mee tot een aantal iOS-functies en kunt tijdens het rijden Siri gebruiken om berichten te beantwoorden, maar het app-aanbod apps is nog beperkt. Bovendien heeft het weinig nut om met Apple Kaarten te navigeren als je ook zonder internet de ingebouwde navigatie kunt gebruiken. Pas als de mogelijkheden van CarPlay worden uitgebreid is het platform de moeite waard om te gebruiken in de auto.

Automerken met CarPlay

Momenteel is het aantal auto’s dat met CarPlay rijdt nog schaars al zijn er in 2015 diverse auto’s met integratie van CarPlay van de productieband gerold. Ook in 2016 zal dit aanbod alleen maar verder toenemen. Apple heeft deals gesloten met 29 automerken om CarPlay te mogen inbouwen. Daaronder zijn bijvoorbeeld Audi, Fiat, Ford, Hyundai, Peugot en Volvo. Er zijn echter ook fabrikanten als Pioneer die inbouwsystemen hebben die werken met Apple CarPlay. Een voorbeeld hiervan is de Pioneer AVIC-F77DAB.

carplay-merken

Ondersteunde CarPlay apps

CarPlay werkt met apps. De standaard-apps van Apple zijn van de partij, zoals Berichten, Telefoon en Muziek. Daarnaast zijn er enkele apps van derde partijen die met CarPlay werken, zoals Spotify en Rdio om muziek af te spelen. Apples Podcast-app is ook met CarPlay te gebruiken, zodat je onderweg helemaal bijgepraat kan worden. Navigeren doe je met de Kaarten-app van Apple. Momenteel worden navigatie-apps van derde partijen niet ondersteund. Ook kun je nog geen apps als WhatsApp en Facebook gebruiken in de auto.

Deze iPhones werken ermee

Voor CarPlay sluit je je iPhone aan op het dashboard, maar niet elk model is geschikt voor CarPlay. Alleen de iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus en iPhone SE werken met CarPlay. De iPhone 4S en ouder kunnen er niet op aangesloten worden. Dat komt omdat die modellen geen lightning-aansluiting hebben. CarPlay werkt met minimaal iOS 7.

Bekijk hieronder de video-demo van Carplay in actie (in een Ferrari):