Vergeten wachtwoorden terug vinden !

      Reacties uitgeschakeld voor Vergeten wachtwoorden terug vinden !

Vergeten wachtwoorden terug vinden

Tegenwoordig hebben we bijna overal een wachtwoord voor nodig. Geheid dat je af en toe een wachtwoord vergeet. Op onze redactie krijgen we bijna elke dag wel berichten binnen van lezers die in paniek zijn: ze zijn een belangrijk wachtwoord vergeten. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

Tip 01: Pc-wachtwoord (1)

Heb je een van je pc’s al een tijdje niet meer gebruikt en wil je er nu mee aan de slag, maar weet je het Windows-wachtwoord niet meer? Wanneer je je nog met een (ander) administrator-wachtwoord kunt aanmelden, heb je dit probleem snel opgelost. Je meldt je als administrator aan en via Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een ander account beheren duid je het problematische account aan en kies je Het wachtwoord wijzigen. Let wel, als die gebruiker zijn gegevens met EFS (encrypting file system) had versleuteld, dan krijg die na de wachtwoordwijziging geen toegang meer tot zijn bestanden!

wachtwoord-vergeten-1

Tip 01 Als administrator kun je de wachtwoorden van andere accounts wijzigen.

Tip 02: Pc-wachtwoord (2)

Het wordt een stuk lastiger wanneer je je niet meer als administrator kunt aanmelden. Het kan wel, maar alleen via een omweg. Download een iso-bestand van Ubuntu en creëer hier een live Ubuntu-dvd of usb-stick mee. Start je systeem hiermee op. Na de opstart kies je Nederlands en Ubuntu uitproberen. In de desktop klik je het Files-pictogram aan en navigeer je naar de map C:\Windows\System32 op je harde schijf. Klik het bestand Utilman.exe met de rechtermuisknop aan en geef het bijvoorbeeld de naam Utilman.oud. Maak in dezelfde map een kopie van het bestand cmd.exe en noem die kopie Utilman.exe. Sluit Ubuntu af en start Windows. Wanneer het aanmeldvenster verschijnt druk je op Windows-toets+U. Je krijgt nu niet langer de toegankelijkheidsopties (Utilman) te zien, maar je komt als administrator op de opdrachtregel (cmd) terecht, waar je de volgende twee opdrachten uitvoert:

net user redder geheim /add

net localgroup administrators redder /add

Je hebt nu het administrator-account genaamd ‘redder’ met het wachtwoord ‘geheim’ gecreëerd. Meld je hiermee aan en wijzig het vergeten wachtwoord van je account.

wachtwoord-vergeten-2

Tip 02 Forceer je een weg als administrator met een sluwe truc.

Tip 03: Ander wachtwoord

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere programma’s en diensten die een aanmelding met een wachtwoord vereisen. Nagenoeg alle webdiensten voorzien echter in een handige ‘wachtwoord vergeten’-functie: je geeft aan dat je je wachtwoord niet meer kent en je krijgt een link doorgemaild waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken. Dat geldt overigens ook voor het wachtwoord in Windows 8 en hoger indien je hiervoor een Microsoft-account gebruikt, kun je hier meer informatie vinden.

Maar wat als je je wachtwoord van bijvoorbeeld je ftp-client, e-mailprogramma of draadloos netwerk vergeten bent, of je weet de licentiecode van een of ander geïnstalleerd programma niet meer en je wilt dat elders installeren? De kans is groot dat je dat vergeten wachtwoord alsnog opvist met de gratis tool recALL, laat je niet afschrikken door de taal van de site, je kunt deze instellen op Nederlands. RecALL kan wachtwoorden van meer dan 200 programma’s terugvinden evenals licentiecodes van 2800 applicaties. Start het programma op en kies Wachtwoorden zoeken op de standaardlocatie. Druk op Volgende en wacht de scanresultaten af. Die kun je overigens ook altijd nog exporteren naar diverse bestandsformaten. Mocht recALL de wachtwoorden van je ftp- of e-mailprogramma niet vinden, kies dan bij het opstarten voor Server-emulatie en volg de verdere instructies: goede kans dat het dan wél lukt.

wachtwoord-vergeten-3

Tip 03 Met één druk op de knop haal je een hoop wachtwoorden naar boven.

Tip 04: Wifi-wachtwoord

Ben je het wachtwoord van je draadloze netwerk vergeten, dan vind je dat vast nog in het configuratievenster van je draadloze router terug. Of je zet een gratis tool in als WirelessKeyView. Herinner je je het wachtwoord van je router niet meer? Googel dan eerst naar iets als default password of surf naar www.routerpassword.com, waarna je de router naar de fabrieksinstellingen terug kunt zetten. Hierna kun je je met de gevonden gegevens (standaardnaam en -wachtwoord) aanmelden. Houd er rekening mee dat je dan wel ook je eigen routerinstellingen zult moeten terugzetten.

wachtwoord-vergeten-4

Tip 04 Zoek eerst het standaard-ID van je router op voor je die naar de fabrieksinstellingen terugzet.