Autoriteit Persoonsgegevens: er lopen tientallen onderzoeken naar datalekken

      Reacties uitgeschakeld voor Autoriteit Persoonsgegevens: er lopen tientallen onderzoeken naar datalekken

De nieuwe voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, zegt dat er tientallen onderzoeken lopen naar aanleiding van datalekken. Sinds begin dit jaar moeten organisaties deze incidenten melden bij de privacytoezichthouder.

Sinds januari zijn er bijna vierduizend meldingen bij de Autoriteit Persoonsgegevens binnengekomen, zegt Wolfsen in een interview met Nu.nl. Het zou bij de lopende onderzoeken gaan om gevallen waarbij de bescherming van persoonsgegevens ‘drastisch niet op orde is’. Wolfsen stelt dat er gevallen tussen zitten van menselijke fouten tot ‘serieuze lekken met medische gegevens’. Het is de verwachting van de voorzitter dat de toezichthouder boetes zal uitdelen. Deze kunnen oplopen tot 820.000 euro.

Wolfsen, die in augustus de rol van voorzitter overnam van Jacob Kohnstamm, is bovendien kritisch over de beveiliging van persoonsgegevens door gemeenten. Uit eerdere cijfers kwam naar voren dat datalekken bij gemeenten tien procent uitmaken van het totale aantal gemelde lekken. De voorzitter zegt dat een gemeente zich niet kan verschuilen achter het argument dat er gebrek aan deskundigen is omdat het om een kleine gemeente gaat. “Dan moeten ze maar hulp van een grote broer inroepen”, zegt hij.

De meest recente actie van de Autoriteit Persoonsgegevens betrof het Nederlandse bedrijf Bluetrace, dat omwonenden in winkelgebieden volgde met wifi-tracking. Wolfsen zegt dat er in dat geval geen boete is opgelegd, omdat het onderzoek is opgestart toen er nog geen boetebevoegdheid bestond. Daarom is er gekozen voor een last onder dwangsom. Over actuele wetsvoorstellen, zoals de wet Computercriminaliteit III en de uitbreiding van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, wil Wolfsen geen commentaar geven.

Bron : http://tweakers.net